Korona ei vielä syö yritysten euroja, mutta tulevaa on vaikea arvioida – ”Kysynnän heikentyminen luultavasti siirtää aloituksia”

Monen rakennusalan ison yrityksen mukaan koronavirus ei näy vielä liiketoiminnassa.

Esimerkiksi Hartelan toimitusjohtaja Juha Korkiamäki arvioi alkuviikosta Rakennuslehdelle, että koronalla ei ole vielä ollut vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan.

Hän arvioi kuitenkin, että tämän vuoden aikana epävarmat talousnäkymät saattavat näkyä investoinneissa ja aloituksissa.

”Kysynnän heikentyminen luultavasti siirtää aloituksia, mutta riskipitoisia hankkeita voidaan myös perua.”

Korkiamäki korostaa, että työvoiman saatavuus voi heiketä, jos Tallinnan ja Helsingin välinen lauttaliikenne pysähtyy. Sen vaikutukset näkyvät etenkin aliurakoinnin kautta.

NCC:n viestintäjohtaja Merja Alastalo kuvaa, että koronalla ei ole vielä ollut vaikutusta liiketoimintaan tai ulkomaisen työvoiman käyttöön. Jotain yksittäisiä tuotetoimituksia on jäänyt tulematta. Hän korostaa, että tulevaa on hyvin vaikea ar vioida.

Myöskään Lehdon HR-johtajan Kaarle Törrösen mukaan korona ei ole vielä vaikuttanut liiketoimintaan. Henkilöstön terveystilanne ja alihankintaketjujen toimintavarmuus voivat tulla haasteiksi, jos tilanne pahenee.

”Korona tulee todennäköisesti vaikuttamaan tuotantoon niin tehtailla kuin työmaillakin.”

Parma kielsi vierailut

Parma kertoo tiedotteessa, että koronavirus ei toistaiseksi ole vaikuttanut betonielementtien toimituksiin.

Taudin leviäminen, mahdolliset sairaus- ja karanteenitapaukset sekä raaka-aineiden ja materiaalien saantivaikeudet voivat kuitenkin aiheuttaa viivästyksiä toimituksiin tulevaisuudessa.

Parma on muun muassa toistaiseksi kieltänyt matkustamisen yrityksen eri paikkakuntien välillä ja vierailut toimipaikoissaan. Projektitoimintaan liittyvät katselmukset pyritään järjestämään työmailla.

Hartela korostaa etätyötä

Hartelan henkilöstöjohtaja Samppa Mäki-Patola kertoo Rakennuslehdelle, että yrityksessä on laadittu toimintaohjeet, joissa korostetaan yleistä hygieniaa ja matalaa kynnystä jäädä sairastamaan kotioloihin.

”Olemme myös korostaneet etätyön merkitystä, jos työ mahdollistaa sen. Tämä järjestetään työmailla myös työmaainsinööreille.”

Hartelalaiset eivät toistaiseksi matkusta eri paikkakuntien välillä. Kaikki sisäiset tilaisuudet on peruttu. Lähtökohtaisesti kokoukset pidetään hyödyntäen esimerkiksi videoneuvotteluita tai Teams-sovellusta.

”Työmaaolosuhteissa pidämme välttämättömimmät kokoukset ja muut mahdolliset siirretään.”

Työryhmät kokoontuvat

NCC:n Merja Alastalo kertoo, että yrityksessä on kiinnitetty erittäin paljon huomiota muun muassa käsihygie niaan. Lisäksi yhtiö on ohjeistanut toimipaikkoja siivouksen suhteen.

Myös liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelmien ajantasaisuus on tarkistettu ja varamiesjärjestelyt varmistettu.

NCC:llä on Alastalon mukaan sekä konserni- että maatasolla päivittäin kokoontuvat työryhmät, jotka seuraavat tilannetta ja maakohtaisia viranomaisten antamia toimintaohjeita.

Ohjeet päivitetään intranettiin tarvittaessa useamman kerran päivässä. Henkilöstöä on ohjeistettu seuraamaan aktiivisesti tuota päivittyvää uutista.

Paljon epävarmuutta

Rambollilla on viestintäjohtaja Karoliina Lehmusvirran mukaan muun muassa päivitetty matkustamista, kokouksia ja vierailuja koskevat käytännöt ja ohjeistukset. Vieraiden vastaanottoa toimitiloihin on rajoitettu ja etätyötä suositaan.

”Pyrimme tällä hetkellä ensisijaisesti järjestämään muun muassa projektikokoukset virtuaalisesti.”

Rambollin Suomen työryhmä seuraa tilanteen kehittymistä, varautuu eri skenaa rioihin sekä päättää paikallisesta ohjeistuksesta ja menettelyistä.

Lehmusvirta arvioi, että koronavirus vaikuttaa koko yhteiskuntaan ja sitä kautta hyvin todennäköisesti myös Rambollin liiketoimintaan.

”Vaikutusten laajuutta ja kestoa on liian varhaista yksilöidä, sillä tilanteeseen liittyy paljon epävarmuutta.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Korona ei vielä syö yritysten euroja, mutta tulevaa on vaikea arvioida – ”Kysynnän heikentyminen luultavasti siirtää aloituksia””

  1. Miten yli 10hlön työmaat hoidetaan jos ei saa olla yli 10 henkilön kokoontumisia… mm. Sosiaalitilat, ruokalat ym.

  2. Täytyy olla aikamoinen pöljä, jos väittää, ettei tämä vaikuta rakennusliikkeiden tuloksiin tänä vuonna.

    1. Vaikuttaa aivan helvetisti. Ei tosin vielä, mutta hyvin pian kyllä.

  3. Jos valtio avustaa yrityksiä niin osinkoja, tulospalkkioita ei tänä vuonna voi maksaa vai mitä.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat