Oulu aikoo kierrättää lähes kaiken rakentamisen purkujätteen – 100 000 tonnia jätettä uuteen hyötykäyttöön

Jätteiden lajittelulaitoksen rakentaminen Ruskon jätekeskuksen alueelle Oulussa on edennyt suunnitelmien mukaan ja parhaillaan asennetaan lajittelulaitteistoja.

Havainnekuva Ruskon jätekeskuksesta ja sen uusista lajittelulaitoksista. Kuva: Oulun Energia.

Oulun Energian omistamaan laitokseen asennetaan parhaillaan optiseen ja mekaaniseen lajitteluun toimintansa perustavaa tekniikkaa. Laitoksen koekäyttöön päästään tämän vuoden elokuussa ja kaupalliseen toimintaan se otetaan syyskuussa.

Hyötykäyttöprosentti nousee lähes sataan, kun laitos aloittaa toimintansa täydellä teholla.

Oulun Energian projektipäällikkö Saara Palo-oja kertoo, että täyteen vauhtiin päästyään lajittelulaitos ottaa vastaan vuosittain noin 100 000 tonnia teollisuuden, rakentamisen, purkamisen ja kaupan jätteitä.

”Lajittelun jälkeen tästä määrästä ei joudu kaatopaikalle juuri mitään, vaan hyötykäyttöprosentti on lähes sata”, hän huomauttaa.

Laitos erottelee jätteestä kierrätettäviksi soveltuvat raaka-aineet kuten muovit, metallit, puun ja kuidut. Kaiken kaikkiaan materiaalihyötykäyttöön, uusiomateriaaliksi tai maanrakentamiseen, on potentiaalia saada noin 30 prosenttia laitoksen vastaanottamasta jätteestä.

Kierrätykseen kelpaamaton jäte käytetään polttoaineena ja jalostetaan energiaksi Oulun Energian voimalaitoksissa.

”Noin 45 prosentista lajittelulaitokseen tulevasta jätteestä voidaan tuottaa korkeatasoista kiinteää kierrätyspolttoainetta (SRF), jota nyt rakenteilla oleva Laanilan biovoimalaitos valmistuttuaan käyttää. Loput noin 25 prosenttia jätteestä hyödynnetään energiajakeena Laanilan ekovoimalaitoksessa”, Palo-oja kertoo.

Lajittelulaitos on iso askel kiertotaloudelle koko Pohjois-Suomessa. Se nostaa rakennusjätteiden kierrätysasteen Ruskossa jopa kolminkertaiseksi nykyiseen verrattuna.

Oulun Energialle lajittelulaitos on monella tapaa tärkeä.

”Tämä on meille iso, noin 22 miljoonan euron suuruinen, investointi kiertotalouteen. Uskomme että kiertotaloudesta tulee meille jatkossa merkittävää liiketoimintaa. Lisäksi se on yksi keino edetä kohti hiilineutraalisuutta”, Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala kertoo.

Jätteiden lajittelulaitos toteuttaa myös osaltaan EU:n asettamia kierrätyksen ja materiaalitehokkuuden vaatimuksia.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oulu aikoo kierrättää lähes kaiken rakentamisen purkujätteen – 100 000 tonnia jätettä uuteen hyötykäyttöön”

Jätä kommentti