Kokeile kuukausi maksutta

Vantaa vie sukutilan: lunastuskorvaus jää kolmannekseen SRV:n tarjoamasta hinnasta

Saraksen tilan omistava perikunta harkitsee valitusta maaoikeuteen.

Vantaalla pakkolunastettavan Saraksen tilan hinnaksi on määritetty 3,25 miljoonaa euroa. Hintaan on päätynyt lunastustoimikunta.

Summa on noin miljoona euroa isompi kuin Vantaan kaupungin tarjoama hinta yksityiselle Sarinin perikunnalle.

Lunastukseen kuuluu 43 hehtaarin maa-alue, joka on ollut suvun hallussa oli 300 vuotta. Tilan päärakennus pihapiireineen jää perikunnan haltuun.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti viime marraskuussa, että Vantaa saa lunastaa maa-alueen vastoin perikunnan tahtoa. Oikeuden mielestä kaupunki oli kyennyt osoittamaan, että lunastukselle oli yleinen tarve.

Keimolassa sijaitseva tila on ollut saman suvun hallussa 300 vuotta. Lunastettavat 43,4 hehtaaria sijoittuvat noin kahden kilometrin päähän kehäradan Kivistön asemasta.

Sarinin perikunnalla oli jo vuonna 2007 alustava sopimus peltojen myynnistä rakennusyhtiö SRV:lle. SRV oli perikunnan mukaan tarjonnut maista yli 10 miljoonaa euroa. Kaupunki ei halunnut antaa alueesta kaavoituslupausta, ja rakennusyhtiön tarjous raukesi.

Perikunta ja Vantaan kaupunki yrittivät hieroa maakauppoja vuosina 2013–14, mutta neuvottelut katkesivat erimielisyyteen hinnasta. Vantaan kaupunki tarjosi maista raakamaan hintaa, yhteensä noin 2,6:ta miljoonaa euroa.

Perikunta on katsonut, että kaupunki on lunastamassa maata ansaintatarkoituksessa.

Perikunnan edustaja Lauri Seppänen sanoo, että mahdollinen valitus lunastustoimituksesta katsotaan yhdessä tuottajajärjestö MTK:n kanssa. MTK on tarjonnut juridista apua perikunnalle pitkän prosessin aikana.

”Hyvin todennäköisesti tehdään valitus. Perikunta tietenkin asiasta päättää”, sanoo MTK:n maankäyttöasiantuntija, lakimies Leena Kristeri.

Kristeri huomauttaa, että lunastustoimituksessa vertailuaineistona käytetyt vapaaehtoiset kaupat ovat olleet hyvin pieniä verrattuna Saraksen 43,4 hehtaarin alueeseen.

”Saraksen alue on niin suuri, että kaupungilla riittää siellä 20 vuodeksi kehitettävää”, Kristeri sanoo.

Tuottajajärjestö MTK ei ole ainoa, joka on kommentoinut kriittisesti kuntien viimeaikaisia lunastuspäätöksiä.

Yliopistonlehtori Martti Häkkänen Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta arvioi HS:n haastattelussa KHO:n lunastusratkaisun jälkeen, että lunastusmenettelyn mahdollisuudella on ollut heijastusvaikutus vapaaehtoisiin kauppoihin.

Vapaaehtoiselta näyttävien kauppojen taustalla voi olla lunastustoimituksen pelote.

Vaikka lainsäädäntö ei ole muuttunut, Häkkänen arvioi, että maanomistajan oikeudet ovat jonkin verran heikentyneet. Lain tulkinta oikeusistuimissa on muuttunut.

Lunastuksen osapuolet eli Vantaan kaupunki ja tilan nykyiset omistajat voivat valittaa lunastustoimituksen päätöksestä maaoikeuteen. Valitusaika on 30 päivää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaa vie sukutilan: lunastuskorvaus jää kolmannekseen SRV:n tarjoamasta hinnasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat