Osa kiinteistösijoittajista ja -omistajista antaa nyt vuokravapaita ja -joustoja

Suuret kiinteistösijoittajat seuraavat tarkasti hallituksen tekemiä päätöksiä ja vuokralaistensa tilannetta.

Paloässien asiakkaisiin on kuulunut esimerkiksi kauppakeskus Tripla. Kuvassa Triplan ravintoloita ennen koronapandemiaa. Kuva Mika Ranta / HS

Esimerkiksi valtion kiinteistöyhtiö Senaatti on ilmoittanut antavansa tarvittaessa 100 prosentin vuokranalennuksen yksityisille pienille ja keskisuurille yrityksille ja yhdistyksille, joiden tilanne on vaikeutunut merkittävästi koronapandemian vuoksi.

Senaatin vajaa viikko sitten tehty linjaus koskee huhti- ja toukokuun vuokria.

Suomen suurimpiin kiinteistönomistajiin kuuluva Ilmarinen ilmoitti maanantaina lopettavansa kokonaan vuokran perimisen ravintolatoimijoilta ajalta 30.3.–31.5. Taustalla on eduskunnan päätös sulkea ravintolat koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Päätös koskee niitä ravintoloita, jotka toimivat vuokralla Ilmarisen kokonaan omistamissa liikehuoneistoissa. Ravintolayrittäjien ei tarvitse maksaa vuokria takaisin siltä ajalta, kun ravintolat ovat eduskunnan päätöksellä suljettuina.

Muiden liiketilavuokralaisten kanssa Ilmarinen on jo aiemmin sopinut vuokranmaksun keskeytyksestä sekä joustoista vuokrien takaisinmaksuaikaan. Myös aukioloehdoista on joustettu, eli esimerkiksi kauppakeskuksissa toimivia yrityksiä ei velvoiteta pitämään liikettään auki tiettynä aikana.

”Maksuaikaa saa tarvittaessa jopa 1–2 vuotta ja vuokrat voi maksaa pienissä erissä, ilman viivästyskorkoa. Tällä haluamme auttaa maksuvaikeuksissa olevia yrityksiä selviämään pahimman vaiheen yli. Tärkeintä on nyt varmistaa ihmisten terveys ja toimeentulo ja se, ettei elinkelpoisia yrityksiä turhaan ajaudu konkurssiin. Vuokranmaksuun voidaan palata sitten kun liiketoiminta on saatu takaisin raiteilleen”, Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila sanoo.

Ilmarisen kokonaan suoraan omistamissa kauppakeskuksissa, kuten Helsingin Kämp Galleriassa ja Keravan Karusellissa, osa yrittäjistä on jo sulkenut liikkeensä.

Joustoja ja vapautuksia

Myös julkisten alojen eläkevakuuttaja Keva on ilmoittanut neuvottelevansa vuokrahelpotuksista yritysvuokralaistensa kanssa. Lähtökohtana joustoille on se, että vuokranmaksukyvyn aleneminen johtuu nimenomaan koronasta.

Kevan omistuksiin kuuluvat esimerkiksi hämeenlinnalainen kauppakeskus Goodman, Lielahtikeskus Tampereella, kauppa- ja viihdekeskus Minna Kuopiossa sekä Lohjantähti Lohjan keskustassa.

Aiemmin vuokrajoustoista ovat ilmoittaneet myös eläkeyhtiö Varma ja OP Kiinteistösijoitus.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti viime viikon perjantaina, että kaupunki myöntää yritysvuokralaisilleen vapautuksia vuokranmaksusta kolmeksi kuukaudeksi huhtikuun alusta kesäkuun loppuun.

Vuokranmaksusta ovat automaattisesti vapautettuja ravintolat ja muut ruokapalvelut, myymälät, taide-, musiikki- ja tapahtumatoiminta, ohjelma- ja juhlapalvelut, hautomo- ja kasvuyrityspalvelut sekä muu yrittäjyyttä edistävä toiminta, kampaamot, kauneushoitolat sekä liikunta- ja terveyspalvelut. Myös kaupungin toripaikkojen vuokralaiset on vapautettu vuokranmaksusta.

Tampere siirtää yritysten ja yhteisöjen laskujen sekä maa- ja tilavuokrien eräpäivää kesäkuun loppuun asti, mikäli yritys tai yhteisö itse tällaista kaupungille esittää.

Kaupunki ottaa kantaa mahdollisiin tilapäisiin vuokranalennuksiin, kun kokonaiskuva tilanteesta on selkeämpi.

Kuopiossa valtion tai kaupungin päätöksillä suljetut tilat on vapautettu vuokrasta sulun ajaksi. Muiden vuokrien osalta vuokranmaksua voidaan lykätä hakemuksesta enintään kolme kuukautta kerralla.

Myös Turussa seuraataan tilannetta, mutta päätöksiä vuokravapaista ei ole vielä tehty.

Kiinteistömanagereilla sama ongelma

Kiinteistösijoittajien neuvonantajille ja kiinteistökonsulttiyhtiöihin tulevista yhteydenotoista suurin osa kohdistuu vuokranmaksuun.

”Meidän tehtävämme on yhteydenottojen jälkeen selvittää päämiehen eli kiinteistön omistajan kanssa, millaista strategiaa he näissä poikkeusoloissa noudattavat”, Newsec Property Asset Managementin toimitusjohtaja Miro Karttunen kertoo.

Kiinteistöalan etujärjestössä Raklissa on tehty ohjeistuksia rakennushankkeiden ja vuokrasopimusten lisäksi kiinteistöjen ylläpidosta. Tulossa on ohjeistus vuokra-asuntoyhtiöille korjaus- ja ylläpitotehtävien näkökulmasta.

”Ohjeet sisältävät tietoa sekä YSE 1998- että KSE 2013 -mukaisista sopimuksista. Tavoitteena on minimoida tilanteen aiheuttamat haitat”, Raklin toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Osa kiinteistösijoittajista ja -omistajista antaa nyt vuokravapaita ja -joustoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat