Kokeile kuukausi maksutta

SP: Koronakriisi ajaa Suomen taantumaan – bkt rojahtaa 5-13 prosenttia

Suomen Pankin mukaan jälkimmäinen luku vastaa nykyisiä rajoitustoimia. Pienempään notkahdukseen vaadittaisiin nykyistä tiukempia rajoituksia sekä viruksen seurannan lisäämistä.

Suomen Pankin mukaan on edelleen mahdollista, että Suomen talous alkaisi elpyä jo kesän jälkeen. Tämä edellyttäisi sitä, että viruksen leviäminen saataisiin pian hallintaan ja rajoitustoimia voitaisiin alkaa purkaa jo toukokuussa.

Koronapandemia ajaa Suomen Pankin (SP) mukaan Suomen kansantalouden taantumaan kuluvana vuonna.

Pankin päivitetyn ja pääjohtaja Olli Rehnin kehysriihessä esittämän arvion mukaan Suomen bruttokansantuote supistuisi tänä vuonna pienimmillään viisi prosenttia ja enimmillään 13 prosenttia.

SP:n mukaan jälkimmäinen luku vastaa nykyisiä rajoitustoimia. Pienempään notkahdukseen vaadittaisiin nykyistä tiukempia rajoituksia sekä viruksen seurannan lisäämistä.

Taantuman syvyyttä ja pituutta on kuitenkin toistaiseksi erittäin hankalaa arvioida. Vielä ei tiedetä, miten pandemia tulee jatkossa kehittymään, minkälaisilla toimilla sitä vastaan taistellaan ja minkälaisia talouspoliittisia toimia otetaan käyttöön taantuman lievittämiseksi.

Euro & talous -sivuilla esitetyn arvion mukaan on edelleen mahdollista, että Suomen talous alkaisi elpyä jo kesän jälkeen. Tämä edellyttäisi sitä, että viruksen leviäminen saataisiin pian hallintaan ja rajoitustoimia voitaisiin alkaa purkaa jo toukokuussa. Mitä pidempään rajoitukset ovat voimassa, sitä syvempi taantuma.

Koronapandemian leviäminen on kuitenkin Euroopassa ja Suomessa toistaiseksi jatkunut. Samalla riski pitkäaikaisista talousvaikutuksista on kasvanut.

Epidemian myötä yritykset joutuvat lomauttamaan ja irtisanomaan henkilöstöään, mikä lisää selvästi työttömyyttä. Työllisten ja kotitalouksien tulot supistuvat merkittävästi. Tämä heikentää kysyntää entisestään ja kasvattaa epävarmuutta.

Nopea toipuminen on silti yhä mahdollinen, jos rajoitustoimet eivät ole kovin pitkään voimassa ja jos politiikkatoimin onnistutaan ehkäisemään yritysten konkurssiaalto ja suurtyöttömyys.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SP: Koronakriisi ajaa Suomen taantumaan – bkt rojahtaa 5-13 prosenttia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat