Kokeile kuukausi maksutta

Kauppamäärät romahtivat – Asuntojen hinnat edelleen nousussa pääkaupunkiseudulla

Vanhojen asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla huhtikuussa 2 prosenttia edellisvuodesta. Samaan aikaan kauppamääristä suli kolmannes. Kiinteistönvälittäjät ovat huolissaan siitä, ettei myyntiin tule tarpeeksi asuntoja.

Etätyön lisääntyminen voi vähentää Helsingin vetovoimaa. Kuva: Lassi Rinne

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen asuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla nousivat huhtikuussa 2 prosenttia edellisvuodesta. Muualla Suomessa hinnat laskivat saman verran.

Ennakkotietojen mukaan suurista kaupungeista hinnat nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Helsingissä ja Turussa. Tampereella, Espoossa ja Vantaalla hinnat nousivat hieman vuoden 2019 huhtikuusta.

Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta huhtikuussa Helsingissä oli 4 800 euroa, Turussa 2 069 euroa ja Tampereella 2 600 euroa.

Tilastokeskuksen ennakkotiedoissa on noin 70 prosenttia kaikista siinä kuussa tehtyistä kaupoista ja tilastot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana.

Kauppamääristä katosi kolmannes

Hinnoissa ei siis näkynyt huhtikuussa koronakriisin vaikutusta, mutta kauppamäärissä tapahtui iso romahdus.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen perusteella vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa peräti 35 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Kauppamäärät romahtivat myös pääkaupunkiseudulla, vaikka hinnat eivät laskeneet.

Helsingissä tehtiin huhtikuussa 31 prosenttia vähemmän kauppoja kuin viime vuonna samaan aikaan. Espoossa laskua tuli 34 prosenttia ja Vantaalla 40 prosenttia.

Kiinteistönvälittäjien välittämien uudiskohteiden kauppa putosi vieläkin enemmän. Kiinteistönvälittäjien mukaan uudisasuntojen kysyntä on koronaepidemian aikana pysähtynyt lähes täysin.

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja ja Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Jukka Rantasen mukaan suurin osa kauppojen vähentymisestä tuli nimenomaan huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana, jolloin Uusimaa oli käytännössä suljettu.

Kuun puolivälin jälkeen kysyntä alkoi vilkastua uudelleen. Rantasen mukaan tämä näkyi hyvin asuntojen myyntisivustoilla.

”Ihmiset olivat olleet neljän seinän sisällä. Kävijämäärissä näkyy, että moni on halunnut irrottautua töistä katselemalla asuntoilmoituksia. Moni haaveilee uudesta kodista”, Rantanen tulkitsee.

Suurin piikki näyttää kuitenkin jo sulaneen. Viime viikolla Etuoven kävijämäärät kääntyivät taas laskuun.

Toukokuun alku oli kuitenkin Rantasen mukaan vielä vilkasta asuntokaupassa, koska koska osa huhtikuun kaupoista siirtyi toukokuulle.

Ketjut eivät käynnisty

Iso haaste asuntokaupalle juuri nyt on se, että myyjät eivät ole aktivoituneet. Uusia kohteita tulee myyntiin selvästi vähemmän kuin vuosi sitten tähän aikaan.

Asuntokauppaa käydään yleensä ketjuna. Nyt vaarana on, etteivät ketjut käynnisty, jos asunnon vaihtajat eivät syystä tai toisesta pane vanhaa asuntoaan myyntiin.

Rantasen mukaan nyt olisikin tärkeää, että pankit myöntäisivät välirahaa asunnon vaihtajille. Jos vanha koti on myytävä aina ennen kuin uusi voidaan ostaa, se hidastaa kauppaa entisestään.

Rantanen epäilee, että myyjiä estää myös epävarmuus omasta tulevaisuudesta.

”Moni vientiteollisuudessa työskentelevä varmasti miettii sitä, miltä syksy näyttää eikä uskalla nyt lähteä asunnon vaihtoon”, hän sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppamäärät romahtivat – Asuntojen hinnat edelleen nousussa pääkaupunkiseudulla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat