Kokeile kuukausi maksutta

Palaako Kivistön kauppakeskus lähtöpisteeseen? – Vantaa harkitsee uuden kilpailun järjestämistä

Kesko ja HOK-Elanto ehdottavat Kivistöön lähipalvelukeskusta, jossa olisi ruokakaupat sekä muita palveluita. Keskus voisi olla olemassa jo kahden vuoden päästä. Kaupunki kuitenkin empii.

Kesko ja HOK-Elanto jättivät jo keväällä oman ehdotuksensa Kivistön kauppakeskukseksi. Ehdotuksen nimi on Kivi. Kuva: Kesko ja HOK-Elanto

Kesko ja HOK-Elanto esittävät, että ne rakentaisivat Vantaan Kivistöön lähipalvelukeskuksen, jossa olisi ensimmäisessä vaiheessa kaksi tai kolme isoa ruokakauppaa sekä muita kaupallisia ja julkisia palveluita.

Kauppajätit jättivät oman ehdotuksensa Kivistön kauppakeskukseksi sen jälkeen, kun varmistui, ettei Skanskan ja NCC:n hanke toteudu.

HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen mukaan ehdotus Kivi-nimiseksi palvelukeskukseksi toimitettiin viime viikolla Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilälle.

Kauppajättien suunnitelmissa Kivistöön rakennettaisiin ensimmäisessä vaiheessa kolme isoa ruokakappaa – S-kauppa, K-Supermarket sekä Lidl – ja muita palveluita kuten Alko ja apteekki. Ylempiin kerroksiin tulisivat sitten julkiset palvelut kuten terveysasema ja kirjasto.

Kivi olisi aluksi kooltaan 15 000 – 20 000 neliötä, mutta sitä voitaisiin laajentaa, kun Kivistö kasvaa. Jyrki Karjalainen laskee, että kauppakeskuksen vaikutusalueella asuu tulevaisuudessa jopa 50 000 ihmistä.

”Ja silloin kauppakeskus laajenisi täysimittaiseksi ja meidän ruokakauppamme voisivat laajentua hypermarketeiksi”, hän sanoo.

Miten Kivi eroaa Skanskan ja NCC:n nyt kaatuneesta esityksestä?

”Meillä on tälle rahoitus ja käyttäjät”, Karjalainen vastaa.

Usea toimija ollut yhteydessä Vantaan kaupunkiin

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Kivistön kauppakeskushankkeen jatkoa ensi viikolla. Jyrki Karjalainen ja Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä toivovat, että heidän esityksensä olisi silloin pöydällä.

Heikkilä toteaa, että maailma ehti muuttua niiden viiden vuoden aikana, kun rakennusliikkeet yrittivät saada kauppakeskusta Kivistöön.

”Mutta Kivistöön pitää silti saada lähipalvelut”, hän sanoo.

Keskon ja HOK-Elannon suunnitelmassa ensimmäinen osa kauppakeskusta olisi pystyssä jo vuonna 2022.

Myös Vantaa on sitä mieltä, että Kivistöön pitää saada palvelut. Kaupunki kuitenkin näyttää harkitsevan vakavasti sitä vaihtoehtoa, että Kivistön kauppakeskuksesta järjestetään uusi kilpailu.

Hannu Penttilä kertoo, että useampikin toimija on ollut yhteydessä kaupunkiin.

”Pyrimme läpinäkyvään ja oikeudenmukaiseen ratkaisuun mahdollisimman nopealla aikataululla. Koska kyse on myös kaupungin toimitilan pitkäaikaisesta vuokrasopimuksesta ja kaupungin maan luovutuksesta, on nopea kilpailukierros tarpeellinen”, hän perustelee.

Jyrki Karjalainen ymmärtää, jos kaupunki haluaa kilpailuttaa hankkeen uudelleen mutta samalla häntä harmittaa jo valmiiksi kivistöläisten puolesta, että kauppakeskus työnnetään takaisin lähtöruutuunsa.

Hänen mukaansa Skanskan ja NCC:n hankkeesta olisi pitänyt osata luopua paljon aikaisemmin. Se olisi hänestä ollut reilua myös kivistöläisiä kohtaan.

Uutta ehdotusta Karjalainen pitää realistisena toteuttaa.

”Tämä on nopein tapa saada palvelut Kivistöön. Tähän hankkeeseen koronalla ei ole mitään vaikutusta, koska tämä perustuu ruokakauppaan”, hän sanoo.

Toistaiseksi Vantaan kaupunki ei ole sanonut uuteen ehdotukseen mitään.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Palaako Kivistön kauppakeskus lähtöpisteeseen? – Vantaa harkitsee uuden kilpailun järjestämistä”

 1. Miksi taas pähkäillään, parempi edes jotain palveluita, kun taas viisi vuotta ilman palveluita !
  Rahoitusta on erittäin vaikea saada tänä aikana, joten Vantaan kaupungin pitäisi ehdottomasti hyväksyä Keskon ja SOK:n hanke !
  Tänne houkuteltiin asunnonostajat palveluilla, joita ei vieläkään ole ilmaantunut !
  Jopa joukkokanteesta Vantaan kaupunkia kohtaan on ollut puhetta.

  Kivistön asukas

 2. Miten voi olla noin vaikeaa. Samanlainen kuin esimerkiksi martinlaakson ostari riittäisi alkuunsa. Sitä on sitten helppo laajentaa kunhan on lisää asukkaita. Kyllähän tuossa kivistön keskustassa olisi tälläkin hetkellä tilaa apteekille ja muutamalle pikkukaupalle.

 3. Kivistön ja myös Keimolan asukkaat ovat jo kohtuuttoman pitkään odottaneet palveluita ja sen vuoksi tulisikin kauppa ja muiden palveluiden saamiseksi tehdä nopea ratkaisu. Alueen taantumisen, tyhjien asuntojen lisääntymisen ja asukkaiden poismuuton ehkäisemiseksi ratkaisulla on jo kiire. Asuntomessut olivat vuonna 2015 ja tuolloin myös Kehärata valmistui ja Kivistön ja Keimolan asuntorakentaminen voimakkaasti eteni.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat