Kokeile kuukausi maksutta

Supertietokoneelle rakennetaan oma datakeskus – turvaluokitettu hanke haastaa rakentajat

Entiseen paperikonetehtaaseen rakennetaan tilat koko maailmalle tärkeälle supertietokone Lumille.

Entisessä paperikonehallissa on riittävästi korkeutta suurenkin datakeskuksen tarpeisiin. Huhtikuussa käynnissä olivat varsinaisen rakentamisen valmistelutyöt ja ensimmäiset valut. Kuva: Esa Heiskanen.

Renforsin rannassa Kajaanissa on alkanut tänä kevättalvena erikoislaatuinen työmaa. Entisen paperitehtaan paperikonehalliin rakennetaan tilat supertietokoneelle, jonka ansiosta Kajaaniin syntyy yksi maailman tehokkaimmista laskentakeskuksista.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Supertietokoneelle rakennetaan oma datakeskus – turvaluokitettu hanke haastaa rakentajat”

 1. Ei haasta. Tässä maassa on rakennettu turvaluokiteltuja tiloja kymmeniä vuosia. Niistä ei ennen vaan tarvinnut mainostaa sosiaalisessa mediassa siellä sun täällä.

  1. Aivan varmasti näin on tehty. Näihin hankkeisiin liittyy rakentajillekin monia mielenkiintoisia detaljeja, joista voi kuitenkin edes jotain kertoa. Moni näistä hankkeista on rahoitukseltaan julkinen hanke eli ne rakennetaan verovaroilla. Sen vuoksi on hyvä, että hankkeissa on läpinäkyvyyttä. Se, missä laajuudessa hankkeesta voidaan kertoa, on sitten ihan toinen juttu. Ennen oli ennen ja nyt on nyt, hyvä, että tietoa on tarjolla vaarantamatta hankkeen kannalta kriittistä asioita. Jopa Maanpuolustuskorkeakoulussa on tutkittu lopputyötasolla näitä ei niin julkisia hankkeita ja niiden rakennuttamista.
   Meidän tehtävämme on kertoa erilaisia rakennushankkeista ja niihin liittyvistä asioista, jotta lukijoillamme on tietoa tarjolla mitä rakentamisessa esimerkiksi juuri nyt tapahtuu.
   Ystävällisesti,
   Johanna Aatsalo, toimittaja

 2. Mainostaminen ja omanhännännostelu ei ole tiedon jakamista. Mainostaminen perustuu negatiivisten asioiden sivuuttamiseseen tai kääntämiseen kyseenalaisin menetelmin positiiviseksi. Tiedon jakamisessa jaetaan avoimesti kaikki tieto, niin negatiivinen kuon positiivinenkin.

  1. Mainos ja journalistisin menetelmin tehty juttu ovat täysin eri asioita. Tämä oli journalistisin periaattein valittu juttukohde. Jos haluat kertoa jostain jonkun hankkeen negatiivisista asioista, joista ei julkisesti haluta puhua, tee se mieluusti laittamalla esimerkiksi sähköpostia johanna.aatsalo@sanoma.com ja voimme jatkaa keskustelua siellä. Nimettömästi huutelua ja vihjailua on maailma täynnä.

Viimeisimmät näkökulmat