Kokeile kuukausi maksutta

Heräsivätkö myyjät koronakoomastaan? – Asuntokauppa näyttää piristyneen pääkaupunkiseudulla selvästi

Helsingissä käyvät kiinteistönvälitysliikkeen mukaan parhaiten kaupaksi 3–4 huoneen kerrostalokodit ja vanhat rintamamiestalot.

Kuva: Kalle Koponen / HS

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin mukaan pääkaupunkiseudun asuntokauppa on käynyt kesäkuussa hyvin. Koronarajoitusten päättymisen jälkeen kuluttajien käyttäytyminen näyttää normalisoituneen nopeasti.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan myyjät ovat aktivoituneet, ja uusia kohteita tulee rivakalla tahdilla myyntiin. Aiemmin keväällä kiinteistönvälittäjät kertoivat, että asuntokauppa hyytyi pahasti nimenomaan siksi, ettei asuntoja tullut myyntiin.

Esimerkiksi huhtikuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin 35 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aiemmin. Kauppamäärät romahtivat myös pääkaupunkiseudulla.

”Nyt myyntikohteiden määrä on alkanut normalisoitua nopeasti”, Rantanen sanoo.

Varsinkin vanhojen asuntojen kysyntä on kesäkuussa kasvanut pääkaupunkiseudulla.

Sp-Kodin mukaan tällä hetkellä kysytään erityisen paljon isoja perheasuntoja, joissa on 3-6 huonetta. Sitä vastoin kaksioille on ollut vähemmän kysyntää. Rantanen uskoo, että koronapandemia on saanut ihmiset pohtimaan sitä, että Helsingin keskustakaksion hinnalla voi saada tilavamman rivitalokodin Pohjois-Helsingistä, Espoosta tai Vantaalta.

Helsingissä käyvät kiinteistönvälitysliikkeen mukaan parhaiten kaupaksi 3–4 huoneen kerrostalokodit ja vanhat rintamamiestalot.

Espoossa taas on parin vuoden tauon jälkeen kova kysyntä 500 00 – 700 000 euron hintaisille isoille omakotitaloille. Erityisen vetovoimaisia alueita ovat Laajalahti ja muut Jokeriradan tuntumassa olevat lähialueet. Myös Kilossa kysyntä on Sp-Kodin mukaan lisääntynyt merkittävästi.

Myös asuntolainaa haetaan taas

Asuntokaupan piristyminen pääkaupunkiseudulla on näkynyt ainakin Nooa Säästöpankin lainatiskeillä. Uusien lainahakemusten määrä on taas kasvussa. Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti kertoo, että uudet hakemukset koskevat pääasiassa vanhoja asuntoja.

”Uudiskohteiden kysyntä ei näytä vielä palautuneen ennalleen, vaikka jonkin verran heräämistä on jo tapahtunut niidenkin osalta. Alkuvuonna ennen koronaa niihin haettiin lainoja merkittävästi enemmän”, Jäntti sanoo.

Jäntin mukaan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla on edelleen myös pitkän linjan asuntosijoittajia. Sijoittajat ovat erityisen kiinnostuneita keskustan pienistä asunnoista.

”Kuten aina”, Jäntti sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Heräsivätkö myyjät koronakoomastaan? – Asuntokauppa näyttää piristyneen pääkaupunkiseudulla selvästi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat