Rakennusyritysten liikevaihto jatkoi vahvaa kasvuaan huhtikuussa

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi huhtikuussa 3,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tilastoista. Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi 0,8 prosenttia.

Sekä liikevaihto että myynnin määrä ovat kasvaneet alkuvuodesta 2020 joka kuukausi vuoden takaisiin lukuihin verrattuna. Joulukuussa luvuissa oli laskua.

Rakentamisen alatoimialoista liikevaihdon kasvu oli huhtikuussa suurinta talonrakentamisessa, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 8,3 prosenttia ja myynnin määrä 5,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 5,8 prosenttia ja myynnin määrä 12,3 prosenttia vuoden takaisesta. Maa- ja vesirakentamisen myynnin määrän kasvuun vaikutti erityisesti moottoripolttoöljyn ja bitumin halpenemisesta seurannut maarakennusalan kustannusten lasku.

Sen sijaan erikoistuneessa rakennustoiminnassa työpäiväkorjattu liikevaihto laski 2,3 prosenttia ja myynnin määrä 4,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Laskua kuukauden takaisesta

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto laski huhtikuussa 0,9 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä laski 1,4 prosenttia kuukauden takaisesta.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyritysten liikevaihto jatkoi vahvaa kasvuaan huhtikuussa”

Jätä kommentti