Britannia ja Ranska erottuvat edukseen kiinteistömarkkinoiden läpinäkyysvertailussa – Suomi ei mahdu kärkikymmenikköön

Suomi sijoittui kansainvälisessä kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyyttä selvittäneessä tutkimuksessa sijalle 12. Edelle kiilasivat esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia.

Kiinteistösijoittajia kiinnostavat läpinäkyvät markkinat ja kiinteistöistä saatavan datan hyödyntäminen. Kuvassa kauppakeskus Kamppi, josta myytiin puolikas kansainväliselle sijoittajaryhmälle vuonna 2017. Toisen puolikkaan omistaa saksalaisrahasto.

Kiinteistökonsulttiyhtiö JLL:n julkaiseman tuoreen Global Real Estate Transparency Index -markkinatutkimuksen mukaan kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyyden ja avoimuuden kehitys on hidastunut. Heikentymistä ei ole estänyt se, että kiinteistöalallakin painotetaan yhä enemmän enenevissä yritysten sosiaalista vastuullisuutta ja otetaan käyttöön uusia teknologioita.

JLL:n verkkosivuilla julkaistujen tutkimustulosten mukaan läpinäkyvyysvertailussa parhaiten sijoittuneet kiinteistömarkkinat Iso-Britannia, Yhdysvallat, Australia ja Ranska erottuvat kestävän kehityksen standardoinnin edelläkävijöinä kiinteistöalalla.

Ranska ja Australia johtavat läpinäkyvyydellään kiinteistöjen ympäristöystävällisyydessä ja ovat varhaisia omaksujia uusien työkalujen ja mittareiden, kuten vedenkäytön tehokkuusstandardien käyttöönotossa.

Myös eniten sijoitustaan vertailussa parantaneet maat ja kaupungit ovat tehneet aloitteita kestävän kehityksen edistämiseksi. Esimerkiksi Abu Dhabin sijoitusta nostivat hallituksen toimenpiteet yritysten ja kiinteistöjen vastuullisuuden parantamiseksi, Costa Rican sijoitus nousi ympäristöstandardointiin tehtyjen toistuvien parannusten johdosta ja Belgian sijoitukseen vaikuttivat suuryrityksille asetetut uudet vaatimukset ilmastosuunnitelmista.

”Vastuullisuudesta ja siihen sitoutumisesta on tullut kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyyden suurin yksittäinen ajuri maailmanlaajuisesti vuodesta 2018 lähtien”, JLL:n tutkimusjohtaja Jeremy Kelly sanoo.

Proptech edistää läpinäkyvyyttä

Kiinteistöistä saatavan tiedon kasvu edistää läpinäkyvyyskehitystä. Kasvu johtuu kiinteistöteknologia-alustojen, digitaalisten työkalujen ja ns. big datan aiempaa laajemmasta hyödyntämisestä kiinteistöalalla.

Kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyyttä mittaava tutkimusaineisto koottiin COVID-19 -kriisin alkuaikoina. Vaikka uuden teknologian käyttöönotto on historiallisesti ollut haasteellista kiinteistöalalla, pandemia voi nopeuttaa digitalisaatiota ja synnyttää uusia innovaatioita, joilla saadaan kerättyä yhä reaaliaikaisempaa dataa esimerkiksi tilojen käytöstä ja terveellisyydestä.

Edelläkävijöitä kiinteistöalan teknologisten innovaatioiden käyttöönotossa ovat läpinäkyvyysvertailussa parhaiten sijoittuneet markkinat Ranska, Alankomaat, Australia, Iso-Britannia, Kanada ja Yhdysvallat sekä vauraammat taloudet Aasian ja Tyynenmeren alueella, kuten Etelä-Korea, Singapore ja Hongkongin erityishallintoalue.

Huomionarvoista on, että myös osa vähemmän läpinäkyvistä kiinteistömarkkinoista, kuten Intia, Etelä-Afrikka, Brasilia ja Manner-Kiina erottuvat edukseen kyvyllään omaksua kiinteistöalan teknologisia innovaatioita.

Suurimmat nousijat Aasiassa

Etelä- ja Kaakkois-Aasian markkinat paransivat sijoitustaan eniten tämän vuoden läpinäkyvyysvertailussa. Eniten sijoitustaan nostanut Intia on hiljattain uudistanut REIT-lainsäädäntöään ja tekee aktiivisesti töitä kestävän kehityksen standardiensa kehittämiseksi.

Manner-Kiina paransi sijoitustaan vertailussa huomattavasti, kun Shanghai ja Peking nousivat ensimmäistä kertaa toiseksi korkeimpaan läpinäkyvyysluokkaan.

Myös Thaimaan, Vietnamin, Filippiinien ja Indonesian markkinoiden läpinäkyvyys on parantunut asteittain.

Kiinteistömarkkinoiden läpinäkyvyyttä on kuitenkin parannettava entisestään, jotta sijoittajien, kuluttajien ja yritysten odotuksiin kiinteistöalan roolista kestävän ja terveellisen tulevaisuuden rakentamisessa kyetään vastaamaan ja jotta kiinteistöt pysyvät jatkossakin kilpailukykyisenä sijoituskohteena verrattuna muihin sijoitusluokkiin.

”Samalla, kun innovaatiot ja uudet teknologiat kiinteistöalalla yleistyvät, on ratkaisevan tärkeää tehdä yhteistyötä maiden hallitusten kanssa, jotta läpinäkyvyyttä ja avoimuutta voidaan lisätä edelleen”, Kelly toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Britannia ja Ranska erottuvat edukseen kiinteistömarkkinoiden läpinäkyysvertailussa – Suomi ei mahdu kärkikymmenikköön”

  1. Enpä usko että kummassakaan valtiossa toimitaan oikeasti avoimesti kiinteistökauppaa. Mittarit lienee vain laadittu siten että ne sopivat heille.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat