Kokeile kuukausi maksutta

Moni lykkää asunnon ostoa koronakriisin takia – se tuo painetta vuokrien nousuun

Koronakriisi tuo painetta vuokrien nousuun, ja lisääntynyt työttömyys vaikeuttaa lyhyellä aikavälillä etenkin vuokralaisten asemaa, kertoo Asumismenot 2020 -selvitys.

Selvityksen on toteuttanut nyt 10. kerran Pellervon taloustutkimus PTT Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton toimeksiannosta.

Asumismenot lohkaisevat kotitalouksien nettotuloista noin 18-33 prosenttia vuosina 2020-2022. Osuus riippuu asumismuodosta ja paikkakunnasta.

Tiedotteen mukaan eniten asumisestaan suhteessa tuloihin maksavat keskituloiset kerrostalossa asuvat vuokra- ja omistusasujat. Pienimmän osuuden tuloista asuminen vie velattomassa kerrostaloasunnossaan asuvilta eläkeläisiltä.

”Koronakriisi on siirtänyt kysyntää vuokramarkkinoille, joten vuokrat voivat nousta aikaisempia vuosia nopeammin. Monen kotitalouden tulot ovat vähentyneet, ja moni asunnon ostoa harkinnut on siirtänyt ostopäätöstä tulevaisuuteen”, PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen sanoo.

Keskinen kertoo Rakennuslehdelle, että vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut vuoden aikana erityisesti kasvukeskuksissa. Hänestä ilmiötä selittää enemmän se, ettei ole tässä tilanteessa varaa ottaa lainaa kuin se, että periaatteesta asutaan mieluummin vuokralla kuin otetaan asuntolaina.

Lyhennysvapaita käytetty vilkkaasti

Pitkittynyt työttömyys vaikeuttaa etenkin vuokralaisten tilannetta, koska heillä ei ole mahdollisuutta keventää asumismenoja tarttumalla omistusasujien tapaan lyhennysvapaisiin.

”Omistusasujat ovat käyttäneet lyhennysvapaita vilkkaasti, mikä antaa heille taloudellista liikkumavaraa koronakriisissä ja osaltaan tukee talouden elpymistä”, Keskinen sanoo.

Selvityksen mukaan omistaminen tuo tarpeellista joustoa asumiskustannuksiin, mutta joustot ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja nostavat myöhempiä kustannuksia.

Asumismenot vaarassa kasvaa myös omistusasujilla

Suomen koko kotitaloussektorin asumismenojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin on puhkaisemassa jo 30 prosentin rajapyykin, varoittaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

”Asumisen ja taloyhtiöiden kannalta julkisen talouden ammottavat alijäämät ja ilmastopoliittiset verouudistukset voivat pahimmillaan tarkoittaa merkittävää asumismenojen nousua. Tämä vaikeuttaa entisestään taloyhtiöiden korjausrahoituksen järjestämistä kaikilla paikkakunnilla”, Kero sanoo.

Hän painottaa, että nyt tarvitaan valtiolta monipuolisia toimenpiteitä taloyhtiöiden rahoituksen edistämiseksi ja taloyhtiöiden ilmastoinvestointien riskien taklaamiseksi.

Omistusasuminen on yleistä kaikissa tuloluokissa, sillä pienituloisimmistakin yli 40 prosenttia omistaa asunnon.  Asumismenojen kasvu kohdistuu siis kaikkiin tuloluokkiin, erityisesti pienituloisiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Moni lykkää asunnon ostoa koronakriisin takia – se tuo painetta vuokrien nousuun”

  1. Ei asunnon ostoa lykätä vaan tosiasia, että ei ole rahaa, eikä pankit anna. Toinen aalto tulee koronaa, niin Suomessa lähes miljoona työtöntä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat