Kokeile kuukausi maksutta

Työmaan johto viittasi kintaalla viranomaisten ohjeistukselle – tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta

Työmaa ei muuttanut työntekijöiden turvallisuuden vaarantanutta toimintaansa, vaikka viranomainen huomautti ja ohjeisti asiasta.

Kuva: Kimmo Mäntylä

Tiedotteen mukaan Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut rakennusurakan päätoteuttaja Oy Tom Knip Ab:n 17 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Lisäksi rakennustyömaan vastaava työnjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon, työpäällikkö 15 päiväsakkoon ja työmaamestari 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Asbestipurkutyötä tehneelle Länsi-Suomen Timanttiporaus ja Purku Ky:lle tuomittiin yhteisösakkoa 6 000 euroa ja yhtiön toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa.

Rakennuttajan Seinäjoen kaupungin turvallisuuskoordinaattori tuomittiin 15 päiväsakkoon.

Puutteita suunnittelussa ja toteutuksessa

Tiedotteen mukaan työsuojelun tarkastaja oli työn edetessä useaan otteeseen kiinnittänyt työmaalla toimivien huomiota asbestipurkutyön turvallisuuteen.

Työsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan työmaalla oli puutteita rakennushankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa. Siksi asbestista aiheutuvia vaara- ja haittatekijöitä ei ollut otettu työmaalla huomioon asianmukaisella tavalla.

Työmaalla oli myös puutteita altistumisalueen rajaamisessa ja siellä toimimisessa sekä tilojen jatkokäytön turvallisuuden varmistamisessa.

Työmaalla toimineiden työntekijöiden terveys oli vaarassa, kun asbestipurkualueiden puhtaus ei ollut varmistettu.

Viranomaisohjeistuksesta huolimatta työmaan toimijat eivät olleet ryhtyneet toimiin asbestipurkutyön turvallistamiseksi.

Kaikki syytteessä olevat työmaan vastuuhenkilöt myönsivät käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksen.

Yhtiöiden osalta käräjäoikeus katsoi, että yhteisösakon antamisen edellytykset täyttyvät. Yhtiöiden vastuuhenkilöt eivät ole toimineet sillä huolellisuudella mitä asbestipurkutyöhön ryhtyneiltä edellytetään.

Vaaran estäminen lähtökohtana lainsäädännössä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että asbestityön työmenetelmät perustuvat siihen, että asbestin aiheuttamat haitat tai vaarat tulee estää tai poistaa heti vaaran lähteellä siten, että asbestipölyn leviäminen ja asbestipölylle altistuminen estetään tai minimoidaan.

Asbestipurkutyön jälkeen tulee työmaan vastuuhenkilöiden varmistaa, että tilojen jatkokäyttö on turvallista.

Vaara- ja haittatekijöiden syntymisen estäminen on myös työturvallisuuslainsäädännön yleinen lähtökohta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Työmaan johto viittasi kintaalla viranomaisten ohjeistukselle – tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta”

 1. Nolla perään noihin sakkoihin, niin on jotain suhteellisuutta, ei tuollaisilla ”rikemaksuilla” ole mitään virkaa.

 2. Huomatkaa ’Rakennuttaja Seinäjoen kaupunki’. Eikö tässä tapauksessa tulisi tuomita myös kaikki poliitikot jotka käskyttävät virkamiehiä teettämään työt mahdollisimman halvalla? Kaksinaismoralismi huipussaan

  1. Huomaathan mestari, että rakennuttaja alistaa kaikki työturvallisuusvelvoitteet hankkeen päätoteuttajalle sopimuksissa. Tällöin näistä asioista vastaa aina nimenomaan pääurakoitsijan edustajat. Ellei rakennuttaja omalla toiminnallaan erikseen aiheuta turvallisuuden alenemista. Mikä tässä on niin vaikeaa tajuta?

   1. Jutussahan lukee selvällä suomenkielellä, että rakennuttajan turvallisuuskoordinaattori tuomittiin myös. Turvallisuuskoordinaattori ei ole pääurakoitsijan palkkalistoilla.

    1. Koordinaattorilla on valvonta velvoite mikäli ei ole puuttunut laiminlyönteihin myös vastuullinen rikkomuksiin.

 3. Se oli työsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan. Siis näkemys ero. Ihmiset näkevät asiat aina erilailla. Se on hienoa olla vaatimassa, mutta teeppä ihan ite. Loppu tulos voi olla jopa samanlainen.

 4. Sitä löydetään mitä lähdittiin ettimään , sieltä ei löydetä mihin ei mennä…temokratia

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat