Kokonainen kerrostalo myytiin alle puolella miljoonalla eurolla Espoossa – Asunnot tulevat myyntiin, jos ostaja onnistuu tarkkaan valvotussa remontissa

Espoo myi vuonna 1952 valmistuneen Laajalahden opettaja-asuntolan tarjouskaupalla. Suojeltuun kerrostaloon tulee omistusasuntoja.

Laajalahden koulun vanha opettaja-asuntola myytiin kunnostusvelvoitteella. Kuva on viime vuoden elokuult. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kokonainen kerrostalo on vaihtanut omistajaa Espoon Laajalahdessa. Espoon kaupunki myi vuonna 1952 valmistuneen Laajalahden koulun opettaja-asuntolan tarjouskaupalla. Rakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2018. Sitä ennen rakennuksessa oli Espoon kaupungin vuokra-asuntoja.

Opettaja-asuntolan osti varta vasten kauppoja varten perustettu asunto-osakeyhtiö Espoon Pukstaavi. Sen taustalla on rakennusyhtiö Cubesta.

”Opettaja-asuntola on arvokas pienkerrostalo valmiin, rauhallisen alueen keskellä. Harvoin sellaisia näkee myynnistä. Me olimme siitä innostuneita heti”, sanoo arkkitehti Antti Heikkilä. Hän on asunto-osakeyhtiö Espoon Pukstaavin hallituksen jäsen sekä Cubestan hallituksen puheenjohtaja.

Ostajan vastuulla suojellun rakennuksen kunnostaminen

Kauppahinta oli reilut 480 000 euroa. Opettaja-asuntolassa on kahdeksan asuntoa. Asunnot ovat kolmioita ja neliöitä ja niiden koot vaihtelevat 63 neliöstä 85 neliöön.

Asunto-osakeyhtiö Espoon Pukstaavin vastuulla on suojellun rakennuksen kunnostaminen. Asuntojen keittiöt ja kylpyhuonetilat remontoidaan. Myös rakennuksen julkisivu kunnostetaan, minkä lisäksi talo pitää liittää sähkö- ja vesiverkkoon. Tähän asti talo on ollut kytkettynä viereisen koulun sähkö- ja vesiverkkoon.

Opettaja-asuntola on suojeltu, eikä sen julkisivuun saa tehdä isoja muutoksia. Sisätilat ovat säilyneet pitkälti alkuperäisessä asussaan eikä niihin ole tarkoitus nytkään juuri kajota, keittiöiden ja kylpyhuoneiden uudistamista lukuun ottamatta.

”Asuntojen pohjiin ja julkisivuun ei ole tulossa muutoksia. Talossa on hyvät, muuratut kestävät rakenteet. Ne säilytetään sellaisenaan. Asunnoissa on myös hienoja alkuperäisiä lasiovia, lautalattia ja syvät ikkunapenkit. Ne aiotaan kaikki säilyttää. Niissä on 1950-luvun alkuperäistä henkeä”, Heikkilä sanoo.

Koska rakennus on suojeltu, valvotaan sen korjaus- ja muutostöitä tarkasti. Esimerkiksi rakennuksen julkisivut on korjattava rakennuksen alkuperäistä ilmettä kunnioittaen.

Kaikista korjaus- ja muutostöistä on pyydettävä lausunto museoviranomaiselta, käytännössä Espoon kaupunginmuseolta.

Korjaustyöt aloitetaan heti, kun luvat ovat kunnossa, Heikkilä sanoo. Jos kaikki menee sujuvasti, ovat asunnot myynnissä ensi keväänä.

Aikansa luksusta

Valmistuessaan 1950-luvun alussa Laajalahden opettaja-asuntola edusti sisävessoineen ja parvekkeineen luksusta. Näin siitäkin huolimatta, että pesutilat löytyivät talon kellarista.

Opettaja-asuntolan on suunnitellut arkkitehti Toivo Pelli.

Saman tyyppisiä opettaja-asuntoja on rakennettu muuallekin Espooseen. Samana vuonna Laajalahden koulun kanssa valmistui esimerkiksi Rastaalan koulu Karakalliossa. Myös Rastaalan koulu on Toivo Pellin suunnittelema ja senkin yhteyteen rakennettiin opettaja-asuntola.

Laajalahden ja Rastaalan koulujen lisäksi myös muun muassa Niittykummun, Friisilän ja Aarinvalkean koulujen yhteyteen rakennettiin opettaja-asuntolat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kokonainen kerrostalo myytiin alle puolella miljoonalla eurolla Espoossa – Asunnot tulevat myyntiin, jos ostaja onnistuu tarkkaan valvotussa remontissa”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat