Konkurssit vähentyneet kaikkein eniten rakentamisessa

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni kuluvan vuoden tammi–syyskuussa 11,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Rakentamisen päätoimialalla konkurssit vähenivät kaikkein eniten.

Kuva: Liisa Takala

Tilastokeskuksen tietojen mukaan rakentamisen toimialalla pantiin kuluvan vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana vireille yhteensä 336 konkurssia, kun viime vuoden vastaavalla jaksolla niitä pantiin vireille 409. Laskua kertyi 17,9 prosenttia. Rakentamisen alan konkurssihakemukset myös koskettivat selvästi pienempää henkilömäärää, sillä kuluvan vuoden tammi–syyskuussa konkurssiin haetuissa rakentamisen yrityksissä työskenteli yhteensä 1864 henkeä, kun vuotta aiemmin lukema oli 2635 henkeä.

Kuluvan vuoden syyskuussa konkurssiin haettiin selvästi vähemmän rakentamisen toimialan yrityksiä kuin vuotta aiemmin. Syyskuussa 2020 tällaisia yhtiöitä oli 28, kun vuotta aiemmin niitä oli 47.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä. Konkurssi oikeudenkäyntinä on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.

On hyvä ottaa huomioon, että konkurssitilastot eivät ole sikäli vertailukelpoisia, että koronan takia konkurssilakia muutettiin väliaikaisesti toukokuun alusta alkaen. Lakimuutos rajoitti velkojan oikeutta hakea yritys konkurssiin. Väliaikainen konkurssilain muutos on voimassa lokakuun 2020 loppuun asti. Eduskunnan lakivaliokunta kuitenkin hyväksyi tiistaina 20. lokakuuta mietinnön, joka puoltaa lain voimassaoloajan jatkamista kolmella kuukaudella 31.1.2021 asti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konkurssit vähentyneet kaikkein eniten rakentamisessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat