Maarakennusalan kustannukset laskivat vuotta aiemmasta – kuukausitasolla nousua

Maarakennusalan kustannukset laskivat kuluvan vuoden syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajasta. Sen sijaan edelliseen kuukauteen verrattuna kustannukset nousivat.

Kuva: Juha Salminen

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kokonaiskustannukset laskivat 2,5 prosenttia vuoden 2019 syyskuusta vuoden 2020 syyskuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden -6,7 prosentista teknisten ja muiden järjestelmien -0,2 prosenttiin.

Kokonaisindeksin laskuun vaikutti erityisesti moottoripolttoöljyn ja bitumin halpeneminen. Kustannusten laskua hillitsi hieman ostettujen konepalveluiden kallistuminen edellisen vuoden syyskuusta.

Kokonaisindeksiin kuulumattomista erillisindekseistä eniten painuivat vuoden takaiseen verrattuna murskaustöiden kustannukset, -3,2 prosenttia. Ainoana erillisindeksinä kustannukset nousivat katujen ylläpidossa, tosin vain 0,1 prosenttia.

Kuukautta aiempaan verrattuna kustannukset nousivat

Maarakennusalan kokonaiskustannukset kuitenkin nousivat kuluvan vuoden elokuusta syyskuuhun 0,6 prosenttia. Osaindekseistä eniten nousivat maarakenteiden kustannukset, 1,0 prosenttia. Osaindekseistä ainoana halpenivat tekniset ja muut järjestelmät, -0,1 prosenttia.

Kokonaisindeksiin kuulumattomista erillisindekseistä eniten kohosivat kuukauden aikana ratojen ylläpidon kustannukset, 0,4 prosenttia. Ainoana miinukselle painuivat katujen ylläpidon kustannukset, -0,1 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maarakennusalan kustannukset laskivat vuotta aiemmasta – kuukausitasolla nousua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat