Kokeile kuukausi maksutta

Korona räjäytti ongelman mittaluokan: hygieniatuotteet tukkivat jätevesipumppuja

Pääkaupunkiseudulla vedetään pytystä alas muutakin kuin vessapaperia ja sitä itseään, Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) kerrotaan.

Viemärisukeltaja näkee työssään, mitä roskat voivat saada aikaan viemärissä. Kuva: HSY
Kuuntele juttu

HSY:n jätevedenpuhdistamoille saapuu vuosittain yli 1000 tonnia sinne kuulumatonta roskaa, joka päätyy lopulta monen ylimääräisen työvaiheen jälkeen poltettavaksi jätevoimalaan.

Korona-aika on nostanut ongelman esiin aivan uudessa mittakaavassa. Keväällä HSY:n pumppaamotukosten määrä lähti nousuun ja kasvoi nopeasti viisinkertaiseksi.

Tilanteeseen ei ole tullut helpotusta vieläkään, tilanteen jatkuttua jo yli puoli vuotta. Tämä näkyy HSY:n alueen vesihuollon tavallisten huoltotoimenpiteiden viivästymisenä, kun työvoimaa on jouduttu sitomaan tukosten aukaisuun.

Pumpputukokset on avattava nopeasti, jotta vältytään jäteveden ylivuodoilta ympäristöön.

”Käytännössä jätevedenpumppaamojen ennakkohuoltotyöt jäävät odottamaan, eli näihin kuuluu erilaiset jätevesipumppujen huoltotoimenpiteet öljyjen vaihdosta osien kuluneisuuden tarkistuksiin ja säätöihin”, HSY:n vesihuollon yksikön päällikkö Petteri Jokinen kuvailee.

HSY:n alueella on 553 jätevedenpumppaamoa, joissa on vaihteleva määrä pumppuja. Tällaisen kokonaisuuden hallinta vaatii Jokisen mukaan nimenomaan ennakoivaa kunnossapitoa.

Hygieniatuotteet ovat tämän hetken näkyvimmät viemärien konnat

Tällä hetkellä näkyvimmät ongelman aiheuttajat viemäriverkostossa ovat hygieniatuotteet, jotka tukkivat jätevesipumppuja.

Keväästä alkaen viemäriin on päätynyt muun muassa puhdistuspyyhkeitä, jotka ovat tarrautuneet jätevesipumppujen juoksupyöriin ja aiheuttaneet pumppaamotukoksia.

Puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut eivät myöskään sovellu viemäriin, sillä ne eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle.

Jos roskiin yhdistyy viemärissä rasvaa ja öljyisiä marinadeja, roskista muodostuu pahimmillaan isoja möykkyjä.

”Ennen oli yleisesti tapana vetää ruoantähteet alas pöntöstä. Nykyisin suuri osa asukkaista toimii jo siinä asiassa oikein ja laittaa ne pytyn sijaan biojätteeseen. Viemärietiketistä on kuitenkin edelleen myös epätietoisuutta. Edelleen meillä jätevedenpuhdistamolla vieraileville ryhmille voi tulla yllätyksenä, että muun muassa käsipaperit, vanut ja ruoantähteet todella aiheuttavat haittaa viemärissä”, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Heini Snellman.

HSY haluaa muistuttaa pääkaupunkiseudun asukkaita, että pyttyyn ja viemäriin ei kuulu laittaa mitään ylimääräistä. Ainoastaan pissaa, kakkaa ja vessapaperia, sekä pesuvesiä.

Tukokset pumppaamoilla, viemäriverkoston muissa osissa ja myös kiinteistöjen putkistoissa voivat aiheuttaa jäteveden ylivuotoja, jollei niitä havaita ajoissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korona räjäytti ongelman mittaluokan: hygieniatuotteet tukkivat jätevesipumppuja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat