Kokeile kuukausi maksutta

Nokialle nousee uusi omakotitaloalue

Älvsbytalo rakentaa Nokian keskustan tuntumaan omakotitaloalueen.

Suomeen myydyt talopaketit toimitetaan jatkossa Ruotsista. Kuva: Älvsbytalo
Kuuntele juttu

Tiedotteen mukaan Älvsbytalo on ostanut Nokian Tanhuankadun ja Nokitien kulmaukseen rajautuvan puretun mattotehtaan alueen, jonka kaupunki kaavoittaa omakotitaloalueeksi.

Alueen suunnittelu talomallien ja niiden sijoittelun osalta käynnistyy alkuvuodesta 2021. Talven aikana kaupunki aloittaa myös alueen infrastruktuurin vaatimat työt.

Tonteille rakennetaan 1- ja 1,5-kerroksisia Älvsbytalomalleja kortteli kerrallaan syksystä 2021 alkaen. Taloja tulee 36.

”Nokia on vetovoimainen kaupunki ja sen väkiluku kasvaa nopeasti. Nokian rautatieaseman läheisyyteen sijoittuva uusi asuinalue täydentää uusien omakotitalojen tarjontaa. Näin lähelle ydinkeskustaa ei ole vuosiin rakentunut uutta omakotialuetta, joten taloille on varmasti kysyntää.”, kertoo Nokian kaupungin kaavoitusarkkitehti Johanna Fingerroos.

Älvsbytalo on parin viime vuoden aikana ostanut kaupunkitontteja kasvukeskuksista. Vaasan naapuriin Mustasaareen sekä Tampereen läheisyyteen Kangasalle ja Valkeakoskelle on jo rakennettu tai ollaan rakentamassa valmiina myytävät Älvsbytalot.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Nokialle nousee uusi omakotitaloalue”

 1. Vähissä on myynnissä olevat omakotitalotontit. Tampereen tonttiarvonta 2020 ylimerkattiin 15-kertaisesti, ja Ylöjärvelläkin yli 10-kertaisesti. Tontteja ei saa Tampereen seudulla tällä hetkellä juuri mistään alle 15 kilometrin eräisyydellä Tampereen keskustasta. Kangasalla ja Pälkäneellä on myymättömiä tontteja jäljellä vielä jonkin verran haja-asutusalueilta kauempana kuntakeskuksista, mutta ei kovin paljoa niissäkään, kun jopa kauempana keskuksista olevien tonttien varanto on huventunut tänä vuonna.Tuo Nokian hankekaan ei ilmeisesti ole vielä loppuun asti ilmeisesti kaavoitettu, eli aluetta ei pääse vielä rakentamaan. Lainvoimaisen kaavan saaminen voi olla edessä syksyllä 2021, mutta jos paikassa ei ole vielä lainvoimaista kaavaa, joka hankkeen mahdollistaisi, se voisi myös kestää vuosia, jos joku valittaisi kaavapäätöksestä. Koronavuonna omakotitalotonttien kysyntä tonttiarvonnoissa on pompannut reilusti ylöspäin siitä, mitä tilanne oli pari vuotta sitten. Saa nähdä, säilyykö kysyntä suurena useamman vuoden ajan, vai jääkö tilanne lyhytaikaiseksi kysynnän kohoamaksi. Sinänsä sellainen kysynnän kohoama on suhteellisen iso, jossa voisi mennä 10 vuoden tonttivaranto kaupaksi kerralla, jos olisi tonttiarvonnoissa jotain mitä myydä.

 2. Älvärit ei taida saadakaan rakennuslupaa helpolla enää pk-seudulle. Lastulevyä ja muovimattoa vaan kansalle tarjolla. Onko lattiakaatoja kylpyhuoneessa vakivarusteena vieläkään?

  1. Sirkus on vasta tuloillaan, kun puukerrostalot alkaa nousemaan maisemaan. Kyllä rakennuslupaa mitä todennäköisimmin irtoaa pääkaupunkiseudullakin, suorastaan edellytetään puuhasteluhankkeita.

  2. Luuletko että rakennusvalvonta ei myönnä lupia samoilla suunnitelmilla eri tekijöillä? Oletko katkera kun joku uskaltaa olla erilainen ja ei valmista vesisateessa käsisahalla ja vasaralla savupirtttejä?

   1. En usko, että tässä on sellaisesta katkeruudesta kysymys. Jos jostain katkeruutta syntyy, ehkä enemmän siitä, että rakennusalalla tehdään samat isot virhelinjat yhä uudestaan ja uudestaan, oppimatta yhtään ajattelemaan tai kasvamaan isoimmista virheistä. Korruption ja/tai aatteen voima on niin suuri.

    Tulevaisuus näyttää tällä sektorilla, sen kerrostaloihin laajenemisen myötä, kuinka paljon nähdään laaduttomia tuotteita, konkursseja jne. Pientalopuolella haja-asutusalueille tuotteet ovat olleet varmasti tarvetta palvelevia ja hinnaltaan kilpailukykyisiä. Kasvukeskuksissa (hieman isommat kaupungit) on oletetusti ollut hankalampaa mennä ”nippa nappa” tuotteella rakennuslupaa hakemaan, siellä määräyksiä osataan paremmin ja tulkitaan tiukemmin. Kerrostalopuolella ei ole (nimellisten) puutalojen osalta vielä yhtään likellekään kivitaloon verrattavaa tuotetta markkinoilla, niitä on kuitenkin jonkin verran jo rakennettu, maailman tuhoutumisen estämisen varjolla.

    On kuitenkin selvää, että esimerkiksi useissa yhteyksissä paljon puhutulla 5-vuoden tai vaikka 10-vuoden takuulla ei tee yhtään mitään, jos yritys on ehtinyt ennen sitä konkurssiin. Tämäkin on mahdollista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat