Kokeile kuukausi maksutta

Rakli: Vuokrasääntely ei ratkaise asuntomarkkinoiden ongelmia

Raklin mielestä vuokrasäännöstely  johtaisi vain asuntotarjonnan vähenemiseen.

RAKLIn mukaan vuokrasääntely johtaisi vapaarahoitteisen vuokra-asuntotarjonnan merkittävään supistumiseen sekä heikentäisi asuntojen kunnossapitoa ja laatua.

Asumiskeskustelu on ollut kuluvana syksynä vilkasta. Samalla syyttävä sormi on osoittanut sijoittajiin ja rakennuttajiin.

Ongelman ratkaisuksi on tarjottu mm.  sääntelyä, rakentamisen laatujärjestelmiä sekä ARA-tuotannon lisäämistä kohtuuhintaisuuden takuuksi. Esiin on nostettu myös jonkinasteisen vuokrasääntelyn palauttaminen, joka saa kliinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan RAKLIn johtajalta Aija Tasalta täystyrmäyksen.

”Taloustieteilijät ovat yksimielisiä siitä, että vuokrasääntely ei toimi eikä ratkaise asumismenojen kasvua. Vuokrasääntely johtaisi vapaarahoitteisen vuokra-asuntotarjonnan merkittävään supistumiseen sekä heikentäisi asuntojen kunnossapitoa ja laatua”, toteaa Tasa tiedotteessa.

Käytännössä se  johtaisi vain asuntotarjonnan vähenemiseen.

”Asuntotarjonnan niukkeneminen ei helpota vuokralaisen asemaa asunnonhakijana, vaan lopputulos voi olla täysin päinvastainen. Vuokrasääntelyyn liittyy myös asukkaan kannalta haitallisia ilmiöitä”, toteaa Tasa.

Tasan mielestä paras keino hillitä asumisen kustannuksia on lisätä tarjontaa. Nyt pullonkaulana on erityisesti pääkaupunkiseudulla investointikelpoisen tonttitarjonnan riittämättömyys.

”Sijoittajien kysyntä on viime vuodet kannatellut asuntotuotantoa ja ilman sijoittajia asuntoja olisi valmistunut huomattavasti vähemmän. Jokainen rakennettu asunto on asuntomarkkinoiden kohtaannon kannalta tärkeä”, Tasa muistuttaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakli: Vuokrasääntely ei ratkaise asuntomarkkinoiden ongelmia”

 1. Vuokra asuntojen tulisi tason voida olla huomatavasti nykyistä heikompi.
  Ja jokainen joka haluaa asumis tukea tulisi olla valmis vuokraamaan myös ne halvimmat asunnokin.
  Eli aia tulisi halvin asunto kelvata jos se on riitävän kokoinen , vaikka puutalostakin .
  Ja asunon koko taas määräytyisi asujien mukaan nuoripari ja lapsi mahtuu hyvin yksiöön muutamia vuosia minkä jälken lapsi voi tarvita oman huoneen.
  Tämä tulisi huomoida jos haetaan asumistukea liian isoon ja kalliiseen tukea ei saisi yhtään.
  näin tukimenot laski kun vähitelen jokainen vaihtaisi halvempaan asunton, kunnykyisesä asumistui lopusi 6 kk kuluttua jos ei vuokra putoa vähintään 20 % .

 2. Sääntely mahdollistaa ja edistää vapaan työvoiman liikkumista, säännöstelyä tarvitaan, koska muuten työvoima ei liiku. Saksassa on tämä ymmärretty vuosikymmeniä sitten.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat