Kokeile kuukausi maksutta

Nordea ennustaa asuntojen hintojen jatkavan nousua – Vuokramarkkinoilla sitä vastoin on tapahtunut käänne

Asuntokauppa on Suomessa pahasti jäissä. Kuva: Roni Rekomaa

Nordean mukaan asuntomarkkinat ovat toipuneet kevään äkkijarrutuksesta. Syksyllä kauppamäärät ovat nousseet vuoden takaiselle tasolle, ja asuntojen hintojen nousun ennustetaan jatkuvan myös ensi vuonna.

Nordean mukaan asuntomarkkinoiden hyvää kehitystä selittävät useat tekijät.

Työllisyystilanne on kuluvana vuonna ollut haastava, mutta asuntojen hinnoissa ei ole nähty taloustaantumille tyypillistä korjausta alaspäin. Päinvastoin, asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousua pääkaupunkiseudulla ja monissa kasvukeskuksissa. Itä-Suomessa useamman vuoden jatkunut hintojen lasku on puolestaan pysähtynyt tänä vuonna.

”Asuntohintojen suotuisaa kehitystä selittävät useat tekijät. Ensinnäkin viime vuosina hintakehitys on ollut maltillista suhteessa tulojen kasvuun ja vuokriin, eikä kuplaa ole päässyt muodostumaan. Korkotason pysyminen erittäin matalalla sekä pankkien myöntämät lyhennysvapaat ovat pitäneet asumismenot maltillisina. Lomautusten määrän nopea lasku keväästä  ja osaltaan myös päätös nostaa lainakattoa selittävät hyvää kehitystä ”, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Vuokramarkkinat hiljentyneet pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun vuokrien nousu on taittunut pitkästä aikaa, kun tarjonta on kasvanut kysyntää nopeammin. Vuokrailmoitusten määrä pääkaupunkiseudulla on kasvanut alkuvuodesta 37 prosenttia ja vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat pidentyneet vajaalla viikolla.

Muualla Suomessa ilmoitusmäärä on tasaantunut alkuvuoden tasolle, eikä markkinointiajoissa ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Heikentynyt työllisyystilanne on vähentänyt työperäistä asuntokysyntää, ja monet opiskelijat ovat jääneet etäyhteyksien päähän kotipaikkakunnillensa. Asuntotuotanto on jatkunut tänäkin vuonna vilkkaana, ja iso osa varsinkin pienistä asunnoista päätyy sijoittajille ja tulee sitä kautta vuokramarkkinoille. Myös koronarajoitukset matkailun osalta näkyvät vuokra-asuntojen tarjonnassa.

”Matkailijoiden väheneminen on supistanut tarvetta Airbnb-kohteille, joiden määrä Helsingissä on vähentynyt noin tuhannella vuoden takaisesta. Oletettavasti näitä asuntoja on siirtynyt pidempiaikaiseen vuokraukseen”, Juho Kostiainen sanoo.

Asuntomarkkinoiden osalta myös vuoden 2021 kehitys näyttää vahvalta.

”Koronarokoteen myötä talouden ennustetaan kääntyvät vahvaan kasvuun ensi vuonna, mikä parantaa myös työllisyystilannetta. Talouden piristyminen yhdistettynä matalaan korkotasoon tukee asuntomarkkinoita, ja asuntohintojen nousun ennakoidaan jatkuvan myös ensi vuonna,” Kostiainen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Nordea ennustaa asuntojen hintojen jatkavan nousua – Vuokramarkkinoilla sitä vastoin on tapahtunut käänne”

  1. Pääselitys asuntojen kohonneille hinnoille löytyy kai korkotasosta. Jos iso sijoittaja (esim. eläkeyhtiö tai rahasto) saa pankkitililtä -0,6 %:n koron ja asuntosijoituksista tuottoa kulujen jälkeen edes reilu 2 %, niin ne ovat olleet valmiita tyytymään yhä matalampiin ja matalampiin tuottoihin, kunhan vain saavat rahat pois pankkitileiltä, jossa pankki perii jatkuvasti enemmän ja enemmän rahaa rahan säilyttämisestä. Eli isot sijoittajat ovat olleet valmiita ostamaan asuntoja yhä kalliimmin hinnoin suhteessa vuokratuottoihin, koska pankkitilillä rahoja pitäen menee negatiivista korkoa isoilla toimijoilla. Kotitalouksilta negatiivisia korkoja ei vielä Suomessa ole peritty. Muut hinnat heijastelevat sitten näiden hintatasoja.

    12 kuukauden euribor teki viime viikolla historiaa, kun se alitti -0,5 %:n rajan. Lyhyet euriborit ovat sitäkin alemmalla tasolla. EKP:n uuden lisäelvytyspäätöksen on ennakoitu tuovan uuden valtavan rahavyöryn markkinoille ja alentavan korkoja entisestään, ja korot ovat sen päätöksen jälkeen tehneet uusia ennätyksiä mataluudessaan.

    1. Järkeenkäyvältä kuulostaa ja v*maiselta kaikille ensiasuntoa ostaville. Hyvinvointia vm. 2020?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat