Kysely: Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskiä, ilmenee Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Suurimmaksi tulevaisuuden riskiksi vuokranantajat nostavat verotuksen kiristymisen.

Kuva: Anne Kurki

”Vuokranantajat ovat riskinkaihtajia. Yli 90 prosentille vastaajista asuntosijoittamisessa ensisijaista on sijoittamisen turvallisuus. Asunnot ovat valikoituneet sijoituskohteeksi, koska ne nähdään matalariskisinä pienen tai maltillisen tuoton tuojina. Koronakriisin maltilliset vaikutukset vuokramarkkinoihin ovat osaltaan korostaneet asuntosijoittamisen vakautta muihin sijoitusmuotoihin verrattuna. Suurten pikavoittojen ja riskien sijaan asuntosijoittamisella haetaan pitkäjänteisesti turvaa tulevaisuuden varalle”, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen kertoo tiedotteessa.

Vuokranantajat nostavat kyselyssä verotuksen kiristymisen selkeästi suurimmaksi asuntosijoittamisen riskiksi. Kyselyssä kartoitettiin myös mahdollisen verovähennysoikeuden poiston vaikutuksia. Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys taloyhtiölainojen lyhennysten verovähennysoikeuden poistamisesta. Poiston jälkeen uudis- tai korjausrakentamista varten otettujen tuloutettujen taloyhtiölainojen rahoitusvastikkeita ei saisi enää vähentää verotuksessa vuokratuloista, vaan nämä huomioitaisiin vasta asuntoa myytäessä.

Vastaajilta kysyttiin, miten mahdollinen verovähennysoikeuden poistaminen vaikuttaisi heidän kiinnostukseensa uudiskohteiden ja peruskorjattujen kohteiden asuntoihin, joissa on paljon yhtiölainaa. ”Molemmissa tapauksissa lähes 60 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että heidän kiinnostuksensa loppuisi täysin tai laskisi merkittävästi. Kiinnostuksen pudotus on vielä merkittävämpi, jos tarkastelusta rajataan vastaajat, jotka eivät verotuksesta riippumatta ole kiinnostuneita hankkimaan uusia asuntoja”, Rokkanen sanoo.

Rokkanen ei pidä vuokranantajien vastauksia yllättävinä. Vuokranantajat tavoittelevat tyypillisesti positiivista kassavirtaa, jossa vuokrasta jää kuukausittain yli jonkin verran turvapuskuria vastikkeiden, lainanlyhennysten sekä verojen maksamisen jälkeen. Verovähennysoikeus vaikuttaa positiivisesti kassavirtaan ja siirtää veronmaksun hetkeen, kun tilillä on rahat asunnon myynnistä.

”Verovähennysoikeuden poistuminen kääntäisi monessa tapauksessa kassavirran negatiiviseksi. Tämä vähentäisi riskiä kaihtavien vuokranantajien kiinnostusta tarjota vuokrakoteja. Sijoittajakysynnän lasku vaikuttaisi taas negatiivisesti rakentamiseen. Vuokra-asuntojen etsijöiden ohella myös oman kodin ostajien tarjonta supistuisi, jos hankkeet lykkäytyisivät tai peruuntuisivat.”

Vuokranantajilta kysyttiin myös hoito- tai rahoitusvastikkeiden mahdollisista maksuvaikeuksista korona-aikana. Vastaajista 98 prosentilla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia hoitaa vastikevelvollisuuksia. Kaikista vastaajista suurempia vaikeuksia oli ollut vain kahdella promillella.

”Usein toistuva väite on, että asuntosijoittajat olisivat osakkaina riskialttiimpia kuin omistusasujat. Väitteelle ei kuitenkaan koskaan esitetä mitään näyttöä. Asuntojen keskittynyt omistus yhdelle taholle taloyhtiössä saattaa olla riski, mutta yksittäiset sijoittajaomistajat ovat tutkimuksemme mukaan poikkeusoloissakin maksaneet vastikkeet säntillisesti.”

Vuokranantaja 2021 -jäsenkysely valottaa kuvaa suomalaisesta yksityisestä vuokranantajasta. Tyypillinen suomalainen vuokranantaja on keskituloinen ja keski-ikäinen nainen tai mies, joka vuokraa yhdestä kahteen asuntoa. Selkeästi yleisin asuntosijoittamisen tavoite on säästäminen eläkepäivien toimeentulon turvaksi (45 %).

Kysely toteutettiin 19.11.-7.12.2020. Kysely on Suomen Vuokranantajat ry:n vuotuinen jäsenkysely. Kyselyyn osallistui 2466 vuokranantajaa ympäri Suomen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kysely: Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä”

  1. Kyselyn vastausprosentti on noin 10, mikä on kaukana laadukkaasta ja tulosten osalta yleistettävästä tutkimuksesta. Lisäksi voi todeta, että tässä kyselyssähän selvästi ilmenee asuntosijoittajien motiivit sijoittamiselle – kassavirta – muuten homma ei toimi. Sitten voi kysyä, että miltä pohjalta tälle asuntosijoittamisen tielle on lähdetty, jos taloudellinen kantokyky on noin olematon? On aivan oikein, että hallitus aikoo kiristää asuntosijoittajien veroetuja, kun sijoittajien kyky hoitaa tätä asuntovuokrausta on näin heikkoa.

  2. Harva meistä laittaa ainakaan isompia rahoja kiinni vain ”rakkaudesta lajiin”. Eli vuokra-asunnot ovat yksi sijoituskohde muiden joukossa. Valinta sijoituskohteiden välillä tehdään sen mukaan, missä tuoton ja riskin suhde on optimaalisin. Tähän taas vaikuttaa mm. verotus. Sama näkyy autokaupassa: Runsas vuosikymmen sitten oli edullista hankkia dieseleitä, nykyään taas hybrideitä.

    Se, että vuokra-asuntosijoittaminen on ollut viime vuosina suosittua, on edesauttanut erityisesti vuokralla asuvien asiaa. Moni halukas on päässyt uuteen vuokra-asuntoon ja kilpailu vuokrausmarkkinoilla on kiristynyt, asukkaiden eduksi. Tämä on hidastanut vuokrien nousua myös vanhoissa vuoka-asunnoissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat