OP: Asuntoja myytiin loppuvuoden aikana yli viidennes enemmän kuin vuonna 2019

OP-Kodin välittämissä kaupoissa rivi- ja paritalojen sekä mökkien kauppa kävi vilkkaasti viime vuonna. Mökkejä myytiin kolmannes enemmän kuin edellisvuonna.

Korona ei romahduttanut asuntokauppaa. Kuva: Lauri Lähteenmäki

OP-ryhmän asuntovälittäjän eli OP-Kodin kertomat tiedot vahvistavat käsitystä viime vuodesta hyvänä asuntokauppavuotena.

Koronaepidemia hidasti asuntokauppaa huhti–toukokuussa, kun epävarmuus oli suurimmillaan, mutta lopulta asuntokauppoja välitettiin koko vuoden aikana enemmän kuin edellisvuonna.

Heikon kevään jälkeen asuntokauppa vilkastui jo kesällä ja erityisen paljon myytiin mökkejä. Loppuvuosi oli asuntokaupassa aktiivista aikaa ja marras–joulukuussa vanhoja asuntoja myytiin peräti viidennes enemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuntotyypeistä rivi- ja paritalojen myynti kasvoi neljä prosenttia, kun taas kerrostaloasuntojen laski viisi prosenttia ja omakotitalojen lähes kolme prosenttia.

Mökkikauppa jatkui OP:n mukaan vilkkaana koko loppuvuoden ja koko vuoden aikana vapaa-ajan asuntoja myytiin 32 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo, että myös asuntorahoituksen kysyntä oli vilkasta kevään jälkeen.

”Odotamme myös myyjien rohkaistuvan”

Asuntomarkkinoiden maantieteellinen eriytyminen näyttäisi jatkuvan. Asuntolainojen kysyntä kasvoi esimerkiksi Uudellamaalla kuusi prosenttia ja Pirkanmaalla kolme prosenttia.

Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa asuntolainojen kysyntä väheni sen sijaan viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Erityisen suurta lainakysyntä oli ensi- ja sijoitusasuntoja varten, minkä osuus kasvoi viime vuonna jopa kymmenen prosenttia. Omaa asuntoa varten lainaa hakeneiden iän keskiarvo jatkoi hieman nousua, mutta sijoitusasunnon ostoon lainaa haettiin yhä nuorempana”, Christie sanoo.

OP:ssa uskotaan, että asuntokauppa jatkuu vilkkaana tänäkin vuonna.

”Kuluttajien syyt vaihtaa asuntoa eivät ole muuttuneet, ja samalla monella on kasvaneen etätyökäytännön myötä tarvetta lisäneliöille. Odotamme myös myyjien rohkaistuvan ja sen tukemana kysynnän ja tarjonnan lähentyvän toisiaan”, OP-Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OP: Asuntoja myytiin loppuvuoden aikana yli viidennes enemmän kuin vuonna 2019”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat