Kokeile kuukausi maksutta

Lähitapiolan ennuste: Suomen talouskasvu vauhdittuu loppuvuonna

Keskimääräisen kotitalouden varallisuus on Lähitapiolan mukaan kasvanut yli 4 000 euroa vuodessa. Sitä ovat kasvattaneet etenkin sijoitukset ja paikoitellen asuntojen hintojen nousu.

Hitaseilla on ollut tärkeä merkitys Helsingin asuntorakentamisessa. Nykyinen järjestelmä lopetetaan ja tilalle luodaan uusi menettely kohtuuhintaisten omistusasuntojen tuottamiseen. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Finanssiryhmä Lähitapiola arvioi katsauksessaan, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,6 prosenttia. Ryhmän yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro uskoo talouskasvun palaavan edelliseen huippuunsa viimeisellä vuosineljänneksellä.

Ensi vuodelle Lähitapiola odottaa 2,3 prosentin talouskasvua. Vuonna 2023 kasvutahti maltillistuu ryhmän talous- ja varallisuuskatsauksen mukaan 1,2 prosenttiin.

Työttömyyden Lähitapiola ennakoi hellittävän ja työttömyysasteen laskevan tänä vuonna kahdeksan prosentin alapuolelle. Inflaation ryhmä ennakoi normalisoituvan ja asettuvan 1,2 prosenttiin tänä vuonna.

Vaikka talous näyttää toipuvan koronakriisistä paljon nopeammin kuin esimerkiksi finanssikriisistä, Lähitapiola huomauttaa, että epävarmuus on yhä suuri.

Kotitalouksilla on iso rooli. Kriisi ei ole kohdellut niitä tasapuolisesti ja osalla velkaongelmat ovat kärjistyneet. Kokonaisuudessaan kotitalouksilla on silti jäänyt rahaa ennätyspaljon säästöön.

”Vielä talvella olemme rajoitusten ja itsesuojelun armoilla, mutta kevät ja rokotukset rohkaisevat täyttämään patoutuneita kulutustarpeita”, Nummiaro ennakoi tiedotteessa.

Paitsi kulutus myös nettovienti ja julkinen kysyntä tukenevat talouskasvua tänä vuonna.

”Investoinnit ehtivät talkoisiin vasta seuraavana vuonna”, Nummiaro lisää.

Asuntojen hinnannousu kasvatti kotitalouksien varoja

Keskimääräisen kotitalouden varallisuus on Lähitapiolan mukaan kasvanut yli 4 000 euroa vuodessa. Sitä ovat kasvattaneet etenkin sijoitukset ja paikoitellen asuntojen hintojen nousu. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria.

”Vuoden aikana isoimmat arvonnousut on koettu pääkaupunkiseudun omakotitaloissa”, Nummiaro sanoo.

Hän huomauttaa, että omakotitalot ovat kuitenkin aiemminkin käyttäytyneet hyvin syklisesti, joten arvonnousun jatkumiseen ei voi tuudittautua.

Lähitapiolan laskeman varallisuusindeksin mukaan kotitalouksien varallisuus tuotti viime vuonna 2,3 prosenttia, mikä on toiseksi paras liukuvan vuoden tuotto indeksin historiassa. Indeksissä ovat omistusasunnot, talletukset, rahastot sekä pörssiosakkeet. Indeksin seuraamat varat kattavat keskimäärin 67 prosenttia kotitalouksien varallisuudesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lähitapiolan ennuste: Suomen talouskasvu vauhdittuu loppuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat