Kokeile kuukausi maksutta

Putkiremontteihin tehtiin kansantajuinen käsikirja – asialla Rakennuttajakaari

Kohteena taloyhtiöiden maallikkojäsenet ja isännöitsijät.

Taloyhtiöiden asukkailla on usein putkiremontteihin liittyviä kauhukuvia, mutta myös epätietoisuutta niiden käytännön toteutuksesta.

Suomessa on arviolta 60 000 taloyhtiötä, joissa asuu Isännöintiliiton mukaan noin 2,7 miljoonaa suomalaista. Kuluvalla vuosikymmenellä näiden asuinkiinteistöjen putki- ja julkisivuremontit koskettavat entistä suurempaa osaa niiden asukkaista. Tällä hetkellä korjaustarve kohdistuu etenkin 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuihin rakennuksiin. 2030-luvulla korjataan puolestaan 1980-luvun rakennuksia.

Putkiremontteihin liittyy kuitenkin paljon kauhutarinoita, mutta myös väärinkäsityksiä, joita korjausrakentamiseen erikoistunut asiantuntijatoimisto Rakennuttajakaari haluaa omalta oikoa uudella Järjen ääni-opassarjalla.

Taloyhtiön asukkaille ja isännöitsijöille suunnatun sarjan ensimmäinen osa keskittyy putkiremonttien järkevään toteuttamiseen.

”Haluamme oppaan avulla kertoa yksinkertaistetusti, mistä kaikesta LVIS-peruskorjauksessa eli kansanomaisemmin putkiremontissa on kyse. Omistusasunto on monelle suomalaiselle elämän arvokkain sijoituskohde. Kun kiinteistöjen ennakoivaa ylläpitoa lyödään laimin, pienistä pulmista voi kasvaa osakkaille suuria ja kalliita ongelmia”, kertoo helsinkiläisen Rakennuttajakaaren perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja Tuomas Pakka.

Jo pelkkää putkiremontin määritelmää voisi hänen mukaansa kirkastaa nykyisestä.  Vesi- ja viemärijärjestelmään voidaan tehdä pieniä korjauksia, jotka eivät varsinaisesti ole putkiremontteja. Toisaalta putkiremonttiin voi sisältyä paljon muutakin remontoitavaa, kuten märkätilat sekä muut LVIS-järjestelmät. Myös termiviidakkoa olisi hyvä kirkastaa taloyhtiöiden maallikkojäsenille. Tämä pätee niin urakkamalleihin kuin toteutusmenetelmiin ja -tekniikkaan.

”Me haluamme puhua asioista suoraan ja reilusti, niin että kaikki ymmärtävät, mistä on kyse”, Pakka toteaa.

Putkiremonttioppaan voi ladata ilmaiseksi Rakennuttajakaaren verkkosivuilta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Putkiremontteihin tehtiin kansantajuinen käsikirja – asialla Rakennuttajakaari”

 1. Olis voinut laittaa juttuun linkin tuohon käsikirjaan.

 2. Kaikkihan on ohjekorteissa, vai eikö ymmärrys riitä niiden noudattamiseen, sitten kannattaa antaa olla.

 3. Linjasaneerauksen tärkein ohje tilaajan( asuntoyhtiön ) hallitukselle on; palkkaa ammattitaitoinen projektijohtaja.
  Älkää missään tapauksessa luottako isännöintiyrityksen osaamiseen! Suunnitteluttaminen( perustana kunnollinen
  kuntoselvitys ) on kaiken a ja o. Hyvät suunnitelmat urakkalaskentaan toteuttajille, jotka osaavat ko. urakoinnin,
  niin sopimusneuvottelut ja toteutus ovat terveellä pohjalla. Varokaa urakoitsijoiden kartelleja, niitä erityiseseti vanhemmat
  liikkeet pitävät päällä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat