Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia

Eläkevakuutusmaksun alennuksen poistuminen nosti työkustannuksia joulukuusta.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset kasvoivat vuoden 2021 tammikuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. Työkustannukset nousivat 0,8 prosenttia ja tarvikepanosten kustannukset 0,5 prosenttia.

Palveluiden hinnat laskivat 0,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Indeksin laskennassa on päivitetty vuodelle 2021 sovellettavat työnantajan sosiaalivakuutusmaksut, mikä selittää työkustannusten kasvua tammikuussa.

Joulukuusta kokonaisindeksi nousi 1,2 prosenttia

Joulukuusta tammikuuhun rakennuskustannusten kokonaisindeksi nousi 1,2 prosenttia. Vuodenvaihteessa rakennuskustannusindeksiä nostatti erityisesti työkustannukset, jossa kasvua edelliseen kuukauteen verrattuna oli 2,3 prosenttia. Tarvikepanosten hinnat nousivat 0,5 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,3 prosenttia joulukuuhun verrattuna.

Merkittävin selitys työkustannusten nousuun edelliseen kuukauteen verrattuna on toukokuusta joulukuuhun 2020 asti vaikuttaneen eläkevakuutusmaksun alennuksen poistuminen. Eläkevakuutusmaksut ovat nyt palautuneet samalle tasolle kuin ne olivat tammikuussa 2020.

Myös muita työnantajan sosiaalivakuutusmaksuja on päivitetty tammikuussa. Työkustannusten kasvua vuodentakaiseen verrattuna selittää työnantajan maksaman sairausvakuutusmaksun ja työttömyysvakuutusmaksun nouseminen vuodesta 2020. Rakennuskustannusindeksin työkustannuksia mitataan ansiotasoindeksillä, jota korotetaan vuosittain tammikuussa päivitettävillä sosiaalivakuutusmaksuilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 0,6 prosenttia”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat