Taysin uudistuksen loppuvaihe on käynnistynyt – vanhimmat rakennukset joko korjataan tai puretaan

Ensimmäisten osien rakennusvaihe alkaa arviolta vuonna 2024. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon vanhaa säilytetään.

Etualalla näkyvä D-rakennus otettiin käyttöön vuosi sitten. Taustalla olevan B-rakennuksen julkisivu on suojeltu. Kuva: PSHP:n kuva-arkisto/Olli-Pekka Latvala

Tampereen yliopistollisen sairaalan uudistamisohjelman loppuvaihe on käynnistynyt. Tammikussa alkaneessa esisuunnittelussa kartoitetaan, mitä rakennkusille tehdään. 1960-luvulta peräisin olevat vanhimmat rakennukset joko peruskorjataan tai puretaan.

Loppuvaiheessa korjausvuoroon tulevat sairaala-alueen A, B, P ja K-rakennukset. Niissä sijaitsee monia sairaalan keskeismpiä toimintoja, kuten leikkaussalit ja teho-osasto.

”Sairaalakampuksen vanhimpien rakennusten rakennetekniikka on tullut tiensä päähän, esimerkiksi kerroskorkeudet eivät vastaa enää nykyajan vaatimuksia. Myös rakennusten vanhat välipohjat on uusittava hyvän sisäilman takaamiseksi”, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rakennuttajapäällikkö Matias Seini sanoo tiedotteessa.

Suunnitelmissa on toimistotilojen vähentäminen, poliklinikka- ja leikkaussalien ajanmukaistaminen sekä vuodeosastopaikkojen muuttaminen yhden hengen huoneiksi. Parhaillaan käynnissä ovat vanhojen rakennusten rakennetutkimukset.

”Käymme läpi yliopistollisen sairaalan rakennepiirustuksia 1960-luvulta lähtien ja selvitämme rakennetekniikan kannalta perusteita säilyttämis- tai purkamisvaihtoehdoille. Rakennesuunnittelijamme tutkivat myös massoitteluversioita ja arvioivat niiden toteuttamiskelpoisuutta, riskejä sekä kustannustehokkuutta”, yksikönjohtaja Harri Kivistö A-Insinööreistä sanoo.

Vanhojen rakennusten kohtalo selviää kuluvan vuoden lopulla, jolloin esisuunnitteluvaihe päättyy. Tämän jälkeen vuorossa on hankevaiheen suunnittelu. Ensimmäisten osien rakennusvaihe alkaa arvioilta vuonna 2024.
– Uudistettavan alueen vanhoissa rakennuksissa on myös suojeltuja osia, muun muassa korkean B-rakennuksen julkisivu ja A-osan aula. Jos esisuunnitteluvaiheessa päädytään säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa, suojeltaviin osiin tehdään parannuksia ja korjauksia luonnollisesti vanhaa kunnioittaen, Kivistö kertoo.

Tampereen yliopistollisen sairaalan uudistamisohjelma käynnistyi vuonna 2010. Sairaalakampukselle valmistui syksyllä 2019 lasten ja nuorten sairaala, uusi pääsisäänkäynti ja maanalainen pysäköintihalli. Myös D-rakennus otettiin kokonaisuudessaan käyttöön tammikuussa 2020. Uusi rakennus psykiatrialle valmistuu 2023.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taysin uudistuksen loppuvaihe on käynnistynyt – vanhimmat rakennukset joko korjataan tai puretaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat