Kokeile kuukausi maksutta

Aalto sai miljoona euroa älykkään talotekniikan tutkimukseen – takana alan etujärjestöt

STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkosen mukaan työmarkkinat tarvitsevat tulevaisuudessa laaja-alaisia osaajia, joiden koulutus pohjautuu uusimpaan tutkimustietoon.

STEK:n, STK:n ja STUL:n mielestä talotekniikan kasvavaa merkitystä ei ole aiemmin huomioitu opetuksessa riittävällä painoarvolla.

Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) lahjoittavat Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoululle miljoona euroa älykkään talotekniikan ja älyrakennusten opetuksen ja tutkimuksen kehittämistyöhön.

Lahjoittajien mukaan älyrakennusten merkitys korostuu uusiutuvan energian ja digitalisaation synnyttämässä murroksessa. Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa on alan työelämäprofessuuri. Lisäksi tavoitteena on älyrakennusten tutkijakoulun perustaminen.

STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkosen mukaan työmarkkinat tarvitsevat tulevaisuudessa laaja-alaisia osaajia, joiden koulutus pohjautuu uusimpaan tutkimustietoon.

”Uusilla teknologioilla on iso vaikutus erilaisiin työtehtäviin ja haluamme lahjoituksella tukea korkeakoulutuksen kehitystyötä”, Kekkonen toteaa.

Myös STK ja STUL haluavat olla vahvasti mukana älyrakennusten yhteistyöverkoston rakentamisessa.

”Modernin talotekniikan tutkimus ja koulutus vaativat ehdottomasti lisää resursseja. Tietoa tarvitaan tulevaisuuden ratkaisujen kehittämiseen. Talotekniikan kasvavaa merkitystä ei ole aiemmin huomioitu riittävällä painoarvolla ja tähän haluamme panostuksellamme vaikuttaa”, STUL ry:n toimitusjohtaja Kai Puustinen sanoo.

Älyrakennusten opetus ja tutkimus keskittyvät Aalto-yliopistossa käyttäjäkeskeisyyteen, autonomisiin itseoppiviin järjestelmiin, digitalisaation tuomiin uusiin toimintatapoihin sekä integraatioihin talotekniikan, ICT-järjestelmien, energiaverkkojen sekä liikenteen välillä. Opetusalaan kuuluvassa sähkösuunnittelussa huomioidaan myös uusien teknologioiden vaikutus suunnittelijan työhön.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Aalto sai miljoona euroa älykkään talotekniikan tutkimukseen – takana alan etujärjestöt”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat