Kokeile kuukausi maksutta

Asuntokauppojen määrä kasvaa edelleen – Espoo on selvästi Helsinkiä vetovoimaisempi

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan Helsingissä ja Vantaalla asuntokauppaa jarruttaa tarjonnan vähäisyys ja varsinkin Helsingissä kova hintataso.

Espoossa on rakennettu paljon uusia asuntoja muun muassa Tapiolaan.

Suomessa tehtiin helmikuussa 13,5 prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin vuotta aiemmin. Kiinteistönvälittäjien kautta tehdyt kaupat kasvoivat varsinkin Espoossa, jossa Hintaseurantapalvelun (HSP) mukaan kauppamäärät kasvoivat peräti 15,2 prosenttia.

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan Helsingissä ja Vantaalla asuntokauppaa jarruttaa tarjonnan vähäisyys. Hintaseurantapalvelun mukaan kauppamäärät kasvoivat Helsingissä 1,5 prosenttia ja Vantaalla 7,4 prosenttia edellisvuodesta.

”Ero muuhun maahan on huomattava”, Rantanen sanoo.

Rantasen mukaan Espoon vetovoimaa selittävät pihalliset pientalot ja rivitalot, jotka kiinnostavat myös kerrostaloissa asuvia ja lisähuoneesta haaveilevia helsinkiläisiä.

Helsingin erityinen ongelma on korkea hintataso. Tammikuussa vanhan osakehuoneiston keskineliöhinta oli Helsingissä Tilastokeskuksen mukaan 4 954 euroa, Espoossa ja Kauniaisissa 3 575 euroa ja Vantaalla 2 517 euroa.

Tampereella (2 573 euroa) ja Turussa (2 218 euroa) on Vantaan hintataso, Oulussa on isoista kaupungeista selvästi halvimmat asunnot (1 901 euroa).

Pieniä asuntoja ei riittävästi

Jukka Rantasen mukaan tarjonnan vähäisyys jarruttaa kauppamääriä koko pääkaupunkiseudulla.

”Tällä hetkellä liikkeellä on paljon ensiasunnon ostajia, mutta pieniä asuntoja ei ole heille
tarjolla lähellekään riittävästi”, Rantanen toteaa tiedotteessa.

Sp-Kodin tuoreen Asuntokauppabarometrin mukaan ostajat ovat myös muuttuneet
varovaisemmiksi Helsingissä.

”Ostohalut ovat yhä korkealla, mutta monet ovat nyt varovaisempia myös siksi, että mediassa on ollut paljon esillä Helsingin tiettyjen asuinalueiden ylikuumentunut hintataso”, Rantanen sanoo.

Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti uskoo, että kovasta hintatasosta huolimatta pääkaupunkiseutu pysyy maan vetovoimaisimpana alueena.

”Muuttovirta muualta Suomesta on jatkuvaa ja alati kiihtyvää. Tästä johtuen Espoossa ja Vantaalla on rakennettu viimeiset vuodet kuin viimeistä päivää. Nämä kaupungit eroavat kuitenkin toisistaan siinä, että Espooseen muutetaan kaupungin sisältä, Helsingistä ja muualta pääkaupunkiseudulta. Vantaalle taas tullaan muualta Suomesta”, Jäntti sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntokauppojen määrä kasvaa edelleen – Espoo on selvästi Helsinkiä vetovoimaisempi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat