Rakennustyömailla seurataan nyt myös rakennuspölymääriä – ”Kaikki toimijat eivät välitä koko asiasta”

Uuden pölytyöryhmän tavoitteena on luoda toimintamalli terveydelle vaarallisten pölyjen ja olosuhteiden mittaukseen ja hallintaan, jotta arvot voidaan todentaa asetuksen mukaisiksi.

Alan ammattilaisten perustama pölytyöryhmä haluaa luoda yhteisen toimintamallin pölyjen ja olosuhteiden mittaukseen.

Muun muassa rakennusliike Firan, suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowisen sekä rakennuskonevuokraamo Cramon perustaman uuden pölytyöryhmän tavoitteena on luoda toimintamalli terveydelle vaarallisten pölyjen ja olosuhteiden mittaukseen ja hallintaan, jotta arvot voidaan todentaa asetuksen mukaisiksi.

Työmailla on tartuttu pölyntorjuntaan vaihtelevasti. Työryhmän vetäjän, Sitowisen valvojan Jani Boströmin mukaan alan ammattilaisten asenteet eroavat merkittävästi toisistaan. Osa toimijoista on hallinnut pölyntorjuntaa jo ennen vuosi sitten voimaan tullutta uutta asetusta, ja toiset eivät taas välitä koko asiasta.

Asetukset ohjaavat rakentamisen turvallisuutta, ja esimerkiksi asbestin terveyshaitat on tunnettu jo pitkään. Vuoden 2020 alussa voimaan tullut asetus (VNa 1267/2019) tiukensi monien terveydelle vaarallisten pölyjen raja-arvoja. Yksi keskeisimmistä on syöpää aiheuttava kvartsipöly, jolle arvioidaan altistuvan vuosittain noin 40 000 työntekijää Suomessa.

Altistuminen on yleistä juuri rakennustyömaalla, koska kvartsipölyä on niin betonipölyssä, kiviaines- ja hiekkapölyssä kuin laasteissakin.

Jotta raja-arvoja voidaan noudattaa, tulee pölymääriä seurata. Helpoimmin se onnistuu olosuhdehallinnan mittausjärjestelmien avulla, jotka antavat reaaliajassa tietoa vallitsevasta tilanteesta.

Pölyntorjuntaan on tarjolla palvelu- ja tuotekokonaisuuksia, joiden tärkeimpiä elementtejä ovat pöly- ja partikkelimäärien mittaukset sekä toimenpiteet, kuten osastoinnit, ali- ja ylipaineistukset sekä kohdepoisto- ja keskuspölynimurijärjestelmäratkaisut.

Yhden ratkaisun tarjoaa eGate Smart Building Innovationin eGate-palvelu, jota kehitetään yhdessä rakennusalan ammattilaisten kanssa.

Yhtiön toimitusjohtaja Jarkko Haukijärven mukaan IoT-pohjainen eGate-mittaus ja seuranta voidaan toteuttaa etänä reaaliajassa 24/7. Mittalaitteet on helppo asentaa työmaalle ja niitä voi siirrellä työvaiheiden edistyessä. eGate-mittauksen luvut näkyvät tietokoneen näytön lisäksi myös älypuhelimissa ja tableteissa. Tieto siirtyy langattomasti, ja lukemia voi seurata infonäytöiltä esimerkiksi työmaakokouksissa.

Fira tarttui toimeen etunojassa

Firassa päätettiin jo vuosi sitten, että asiat hoidetaan heti kuntoon. Firan turvallisuuspäällikkö Jari Pulkkisen mukaan yhtiö ei kuitenkaan aloittanut nollasta.

”Meillä oli olemassa toimintamalli, jossa pölymääriä seurataan systemaattisesti. Uusi asetus kannusti kehittämään toimintaa, ja olemmekin teettäneet AMK-lopputyön, jossa seurasimme pölymääriä kaikissa neljässä liiketoiminta-alueemme kohteissa. Pilotoinnin yhtenä päämääränä oli selvittää, miten reaaliaikainen mittaus tukee seurantaa”, Pulkkinen sanoo tiedotteessa.

Pilotoinnissa pölymääriä mitattiin Cramon asentaman eGate-olosuhdemittausjärjestelmän avulla. eGate laskee suoraan kahdeksantuntisen päiväarvion keskiarvon.

”Oli yllättävää huomata, että alitimme raja-arvot ja altistumisajat nykyisillä toimenpiteillä”, Pulkkinen sanoo.

Parantamisen varaa kuitenkin löytyi.

”Pitää kiinnittää huomio koko ketjuun eli turvallisuusasiakirjoihin ja riskien arviointiin, jotta tunnistamme ne työvaiheet, joissa poikkeamia voi tapahtua. Pölyntorjuntasuunnitelman rooli on keskeinen, koska siinä kuvataan, miten työvaiheet tulee toteuttaa, miten tuloksia seurataan ja tulkitaan sekä se, miten tilannetta valvotaan ja toimintaa johdetaan”, hän sanoo.

Suunnittelu on tärkeää

Pölynhallinta osana laajempaa olosuhdehallintaa on jo osa arkipäivää monilla työmailla.

Cramon olosuhdehallinnan asiantuntija Mika Aallon kertoo onnistuneesta projektista Kuopiossa Länsi-Puijon koulun laajennustyömaalla, jossa lähtökohtana oli kiinnittää erityistä huomiota työvaiheiden turvallisuuteen ja ennaltaehkäistä työmaapölyn syntyminen. Cramo laati työmaalle kosteus- ja pölynhallintasuunnitelman.

Kokonaisuuteen kuului työmaan yleisilmanpuhdistus, osastointi ja tilojen alipaineistus, kohdepoistot eri työvaiheissa ja päivittäinen rakennussiivous. Suunnitelman mukaisesti tietyt työvaiheet tehtiin omissa tiloissaan ja tavarat säilytettiin pölyltä suojassa. Tilannetta seurattiin reaaliajassa eGate-mittausten avulla.

”Länsi-Puijon koulun työmaa osoittaa, kuinka tärkeää hyvä suunnittelu on. Näin voidaan jo ennakkoon miettiä työvaiheet, tarvittava olosuhdehallinnan kalusto ja merkitä mittauspaikat valmiiksi piirustuksiin”, Aalto sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Rakennustyömailla seurataan nyt myös rakennuspölymääriä – ”Kaikki toimijat eivät välitä koko asiasta””

  1. Kukaan ei oikeasti seuraa rakennuspölymääriä yhdelläkään rakennustyömaalla. Nyt valot päälle siellä toimituksessa ja jalkautukaa kentälle.

    1. Kyllä minun käymällä työmaalla seurataan, tiedän parikin toimijaa (urakoitsijaa) ja sensoritoimittajaa, jotka mittaavat. Ei varmastikaan moni seuraa, mutta edistyksellisimmät tässä mielessä kyllä, aika päivittää tiedot nykymaailmaan.

  2. Hyvä, että kaikkeen on aikaa. Harmi, että korona-aikana kampaviinereitä ei saa etätoimistolle 😔

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat