Rakennusyritysten liikevaihto supistui tammikuussa

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto ja myynnin määrä laskivat tammikuussa 0,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Tilastokeskuksen mukaan rakentamisen toimialoista talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi tammikuussa 0,9 prosenttia ja myynnin määrä 1,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Samaan aikaan maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 1,3 prosenttia ja myynnin määrä 6,4 prosenttia. Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto puolestaan laski 2,0 prosenttia ja myynnin määrä 1,9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Koko rakentamisen liikevaihdon ja myynnin määrän vuositason muutokset ovat olleet jatkuvasti miinuksella viime elokuusta lähtien.

Liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat joulukuusta

Kun tarkastellaan muutoksia kuukausitasolla, rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi tammikuussa 2,1 prosenttia joulukuuhun verrattuna ja myynnin määrä samoin 2,1 prosenttia.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyritysten liikevaihto supistui tammikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat