SRV pilotoi koronakoiria Siltasairaalan työmaalla – virus haistetaan jo ennen kuin se näkyy testissä

Koronakoira pystyy tunnistamaan viruksen jopa 4 päivää etuajassa ennen kuin virus näkyy testeissä.

Siltasairaalan työmaan koronakoirilla Kostilla ja Relellä riittää nuuhkittavaa, sillä työmaalla työskentelee nyt noin 400 henkilöä. (Kuva SRV)

SRV:n Siltasairaalan työmaalla on käynnistetty kokeilu, jossa koronakoirat tuodaan suoraan työmaalle. Koirat tekevät haistelun paikan päällä, jolloin myös koiran merkkaukset saadaan välittömästi tietoon testattavan odottaessa.

Lajissaan Suomen ensimmäisessä työmaakokeilussa koronakoirille annetaan haisteltavaksi käytetty kasvomaski. Koira tekee maskista hajuerottelun ja etsii viitteitä koronaviruksesta.

Jos koira tunnistaa koronaviruksen, ohjataan kyseinen henkilö laboratoriotesteihin. Pilotissa tehdään yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa, joka tarjoaa koirien merkkaamille henkilöille testausmahdollisuuden.

Koronakoira pystyy tunnistamaan viruksen jopa 4 päivää etuajassa ennen kuin virus näkyy testeissä tai ehtii kehittyä tartuttavaksi taudiksi. Koirien on todettu kliinisissä olosuhteissa pääsevän lähes täydelliseen luotettavuuteen ja nyt selvitetään, mikä on niiden tarkkuus työmaaolosuhteissa.

Kokeilu toteutetaan Polarscent oy:n kanssa, joka tarjoaa koirien hajuerottelukykyyn perustuvia testipalveluita. Työmaalla työskentelevät  Kosti ja Rele, jotka  ovat tehneet jo ansiokkaan uran mm. Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Helsingin yliopistolla.

SRV:n Siltasairaalan työmaalla Helsingin Meilahdessa  työskentelee parhaillaan noin 400 henkilöä. Siltasairaalan työmaalla, kuten muillakin SRV:n työmailla, on voimassa maskipakko.

”Koronakoirapilotti on osa ennaltaehkäisevien koronatoimenpiteiden kehitystyötä, jossa etsimme uusia keinoja koronapandemiaa vastaan. Pilotti on otettu vastaan työmaalla todella hyvin, ja koiratestaus on herättänyt suurta mielenkiintoa. On hienoa, jos pystyisimme koirien avulla tunnistamaan oireettomia tartuntoja ja ennaltaehkäisemään tartunnan leviämistä”, kertoo SRV:n turvallisuuspäälllikkö Aleksi Auer.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “SRV pilotoi koronakoiria Siltasairaalan työmaalla – virus haistetaan jo ennen kuin se näkyy testissä”

 1. Rakennusala onnistunut surkeasti koronan torjunnassa. Ylipäätään ollaan vastaavilla listoilla yleisesti kärjessä.Veronkierto,korruptio,alipalkkaus,ulkom työvoima. Hieno ala kerta kaikkiaan.

  1. On totta, että rakennusala, kaikessa muussa hienoudessaan, edustaa myös ikäviä ominaisuuksia, joista ei puhuta ääneen tai jos puhutaan, se tapahtuu pienen painostuksen pakottamana melko ylimalkaiseen sävyyn. Nämä Yli-Viikari ilmiöt ovat rakennusalalla melko runsas mutta vaiettu asia. Jos jotain hyvää hakee, rakennusala on vuosien saatossa kehittynyt kätkemään nämä likaiset temput paremmin kuin moni muu ala. Ehkä jonon jatkona hääräävä palvelijakunta on myös hieman ”joustavampaa tai huono näköisempää” näille ikäville ilmiöille. Lakeijia alalla on mitä todennäköisimmin enemmän kuin monilla muilla yhteiskunnan sektoreilla, tai sitten ”ilmainen lounas” tulee aina tarpeeseen.

   Jos alaa ei saada parempaan kuosiin näiltä osin, alalle hakeutuu jatkossa enemmän ja enemmän ”alalle sopivat” henkilöt, eli henkilöt joille Yli-Viikarit edustavat sopivaa toimintamallia. Kun läheskään kaikille ei sitten voidakaan ”almuja” jakaa, voi rakennusala kokea vielä työntekijäpulaa myös toimihenkilöpuolella. Siksi olisi melko tärkeää puhdistaa rakennusalan toimintakulttuuria ja tehdä myös alan lakeijista ”aikuisia”.

 2. Rakennusalalle myös puhtoisia hametta käyttäviä vihervasemistolaisia kiihkouskovaisa niin hyvin menee.
  Ja lisätään vielä tuo ilmastonmuutos.
  Muistetaan kuitenkin, että suurin osa toimii rakennusalalla oikeilla tavoilla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat