Kokeile kuukausi maksutta

Vuokra-asuntojen tarjonta kasvaa nyt kysyntää nopeammin – Vuokranantajat: Monissa kaupungeissa vuokrat laskevat

Suomen Vuokranantajien mukaan vuokrien nousu on käytännössä pysähtynyt Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Porissa ja Seinäjoella ja kääntynyt laskuun Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Helsingin Lapinmäentiellä rakennetaan uusia vuokra-asuntoja. Kuva: Liisa Takala.

Suomen Vuokranantajien vuokramarkkinakatsauksen mukaan vuokrien nousu on hiipunut kaikissa kaupungeissa. Suurissa kaupungeissa vuokrien nousu on hidastunut ja monessa keskisuuressa maakuntakeskuksessa se on pysähtynyt kokonaan.

Vuokramarkkinakatsaus tehtiin yhteistyössä vuokra-asuntoilmoituksia välittävän Vuokraovi.comin kanssa.

Vuokrien vuosimuutos on ollut nopeinta suurista kaupungeista Turussa. Vuokrien nousu on käytännössä pysähtynyt Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Porissa ja Seinäjoella ja kääntynyt laskuun Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Pienten kaupunkien joukossa poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät kaupungit Kerava, Järvenpää ja Porvoo, joissa vuokrat nousivat jopa suuria kaupunkeja nopeammin. Vuokrat nousivat myös Rovaniemellä suurten kaupunkien tahdissa.

Kaksioiden vuokrien nousu on hidastunut eniten

Yksityisiä asuntosijoittajia edustavan Vuokranantajien mukaan vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut nopeammin kuin kysyntä, mikä on kiristänyt kilpailua hyvistä vuokralaisista ja pidentänyt asuntojen markkinointiaikoja.

Esimerkiksi Helsingissä oli joulukuussa vuokrailmoituksia samanaikaisesti Vuokraovi.com palvelussa yli 1000 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Yllättävää tilanteessa oli se, että asuntoja oli tarjolla tavallista enemmän myös halutuimmilla alueilla. Helsingissä Kampin alueella uusien kohteiden määrässä oli jopa 40 prosentin kasvu vuodentakaiseen.

Koronalla on ollut vaikutuksia myös siihen, millaisia vuokra-asuntoja markkinoilta etsitään. Erityisesti kaksioiden vuokraaminen on vaikeutunut. Kaksioiden vuokrien kehitys hidastui koko maan tasolla selvimmin. Myös kaksioiden keskimääräinen markkinointiaika on koronavuoden aikana kasvanut voimakkaasti suhteessa kolmioihin.

”Kaksiot ovat edelleen suosituimpia vuokra-asuntoja. Toisaalta kaksioiden tarjonta on runsasta verrattuna esimerkiksi kolmioihin. Kaksiot ovat voineet korona-aikana muuttua monelle perheelle etätöiden vuoksi ahtaaksi, minkä seurauksena on etsitty markkinoilta suurempaa asuntoa”, Rokkanen arvioi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vuokra-asuntojen tarjonta kasvaa nyt kysyntää nopeammin – Vuokranantajat: Monissa kaupungeissa vuokrat laskevat”

  1. Asuntokupla on taas täällä. Miten tässä massa osataankin rakentaa näitä asuntokuplia, olisiko tässä Suomen uusin vientituote, asuntokuplat?

  2. Kalliilla alueilla Helsingin keskustassa on muutettu vanhoja kiinteistöjä asunnoiksi, joista velkarahalla on ostettu sijoitusasuntoja AirB-käyttöön. Nyt kun sillä puolella ei ole kysyntää, niin ne yritetään saada vuokralle.
    Sinällään tässä ei ole mitään kummallista. Se joka on tätä peliä pelannut omaan talouteen nähden liian pienellä limiitillä, saattaa olla vielä pulassa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat