Kokeile kuukausi maksutta

HSY pilotoi uutta vedenpuhdistusteknologiaa – Pitkäkoskelle suunnitteilla ultrasuodatuslinja

Tavoitteena on pienentää myös vedenkäsittelyn ympäristöjalanjälkeä ja parantaa puhdistusprosessin koko elinkaaren aikaista resurssitehokkuutta.

Yksi koejakson aikana käytetty pilot-laitteisto. Se koostuu ohjausyksiköstä, suodatusyksiköstä ja saostuslaitteistosta. (Kuva: HSY/Panu Laurell
Kuuntele juttu

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on pilotoinut vedentuotannossa innovatiivista ultrasuodatusta, joka toimii nykyistä kemiallista saostusta nopeammin ja tehokkaammin. Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitokselle suunnitellaan parhaillaan laitosmittakaavan koelinjaa, joka voidaan tulevaisuudessa liittää osaksi nykyistä vedentuotantoprosessia.

HSY:n vedenpuhdistuslaitosten kapasiteettia ei voida enää lisätä nykyisiä puhdistusprosesseja tehostamalla. Pääkaupunkiseudun asukasmäärä nousee tulevina vuosikymmeninä ja se lisää myös vedenkulutusta.

”Tuotantokapasiteettimme riittää kyllä kattamaan alueen kulutustarpeen pitkälle tulevaisuuteen. Riittävällä varakapasiteetilla parannamme vesihuollon toimintavarmuutta.  Haemme tulevaisuuden tarpeisiin ensisijaisesti ratkaisuja, joissa voimme hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti jo olemassa olevaa laitosinfraa” , kertoo HSY:n osastonjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto.

Tavoitteena on pienentää myös vedenkäsittelyn ympäristöjalanjälkeä ja parantaa puhdistusprosessin koko elinkaaren aikaista resurssitehokkuutta.

”Testaamamme ultrasuodatus vaikuttaa jatkoselvitysten arvoiselta vaihtoehdolta”, Vuorilehto toteaa tiedotteessa.

Vastaavanlaisia tarpeita on tunnistettu myös muissa vesihuoltolaitoksissa. Hankkeessa ovat olleet yhteistyökumppaneina Porvoon Vesi ja Tampereen Vesi. Sitä on rahoittanut myös Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto.

Pilot-laitteistolla kokeiltiin neljän erilaisen upotettavan ultrasuodatuskalvon toimivuutta kemiallisesti saostetun veden puhdistamisessa. Saostuskemikaalilla pintaveteen liuennut luonnon orgaaninen aines saadaan kiinnittymään suuremmiksi hiutaleiksi, jotka voidaan erottaa vedestä ultrasuodatuksella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “HSY pilotoi uutta vedenpuhdistusteknologiaa – Pitkäkoskelle suunnitteilla ultrasuodatuslinja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat