Kokeile kuukausi maksutta

Kaupunki valitsi Kruunuvuorenrannan suunnittelukilpailun ja Maatullin koulun ja päiväkodin arkkitehtuurikilpailun voittajat

Helsingin kaupunki valitsi voittajaksi Huttunen-Lipasti Arkkitehtien ja VSU maisema-arkkitehtien ehdotuksen Rantavalli, jonka pohjalta jatketaan tarkempaa suunnittelua.

Huttunen-Lipasti Arkkitehtien ehdotus Rantavalli voitti Kruunuvuorenrannan suunnittelukilpailun

Kruunuvuorenrannan palvelukorttelin uudisrakennuksen ja viereisen Haakoninlahden puiston eteläosan suunnittelukilpailu on ratkennut. Helsingin kaupunki valitsi voittajaksi Huttunen-Lipasti Arkkitehtien ja VSU maisema-arkkitehtien ehdotuksen Rantavalli, jonka pohjalta jatketaan tarkempaa suunnittelua.

Palvelukorttelin rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2024.

Keskeisellä ja näkyvällä paikalla sijaitsevalle tontille rakennetaan yhtenäinen peruskoulu, ruotsinkielinen ala-aste, päiväkoti, leikkipuiston sisätilat, nuorisotila ja liikuntahalli. Haakoninlahdenpuistosta tulee alueen keskeinen rakennettu puisto.

Suunnittelukilpailun tavoitteena oli tuottaa toimivien ratkaisujen lisäksi myös laadukasta arkkitehtuuria, sillä kyseessä uuden kaupunginosan keskeinen julkinen rakennus.

Kilpailuehdotuksia arvioitiin toiminnallisten ja kaupunkikuvallisten näkökulmien lisäksi myös kokonaistaloudelliselta näkökannalta, sillä kaupungin tavoitteena on tehdä uudisrakennuksista turvallisia, pitkäaikaiskestäviä, muuntojoustavia ja energiatehokkaita.

Osallistumishakemuksen kilpailuun jätti 28 työryhmää, joista kolme osallistujaa arvottiin toteutusreferenssit esittäneiden joukosta ja kolme kaikkien vähimmäisvaatimukset täyttäneiden joukosta.

Suunnittelukilpailu toteutettiin yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa. Palkintolautakunta päätti jakaa kunniamaininnan ehdotukselle Luodot, jonka tekijöiksi paljastuivat Verstas Arkkitehdit ja LOCI maisema-arkkitehdit.

Maatullin arkkitehtuurikilpailun voitti ehdotus Metsäaukio

Maatullin koulun, päiväkodin ja leikkipuiston uudisrakennuksen suunnittelun arkkitehtuurikilpailun on voittanut ehdotus Metsäaukio. Ehdotuksen ovat laatineet arkkitehdit Sofia Fors Adolfsson ja Rebecka Blomqvist Petersen Fors Blomqvist Architects -toimistosta Kööpenhaminasta. Kilpailuun saatiin 71 hyväksyttyä ehdotusta.

Kilpailun tuomaristo pitää Metsäaukio-ehdotusta ansiokkaana erityisesti maisemasuunnittelun ja kaupunkieko­logian kannalta. Ehdotuksen keski­össä on luonto, joka tuntuu ulottuvan myös sisätiloihin. Sisätiloissa on tuomariston mukaan intiimi, kotoisa mittakaava ja rakennuksen eri osa-alueet hahmottuvat hyvin. Mate­riaalimaailma on yhtenäinen ja miellyttävä.

Helsingin kaupunki järjesti Maatullin rakennuksen suunnittelusta yleisen, kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun yhdessä Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn kanssa. Kilpailu toimi myös rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijan valintamenettelynä.

Tuomaristo jakoi kilpailussa myös 2. palkinnon ehdotukselle Nappulaliiga ja 3. palkinnon ehdotukselle Ketju. Lisäksi lunastettiin ehdotus Syli. Tuomaristo päätti antaa kunniamaininnat ehdotuksille Aapiskirja ja Pihat.

Maatullin ala-asteen purettavan koulurakennuksen paikalle rakennetaan uusi palvelurakennus, johon on tulossa 700 oppilaan yhtenäinen peruskoulu, päiväkoti 210 oppijalle, esiopetustilat 42 oppijalle sekä leikkipuisto. Myös rakennuksen pihat on suunniteltu osaksi oppimisympäristöä.

Kilpailualueen asemakaavaa muutetaan voittajaehdotuksen pohjalta. Kohteen hankesuunnitelman hyväksyminen lähtee päätöksentekoon ensi syksynä. Koska kokonaisuuden korkein tavoitearvo on 40 miljoonaa euroa, asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

Maatullin uusi rakennus otetaan tavoiteaikataulun mukaan käyttöön vuoden 2024 elokuussa. Työmaa käynnistyy nykyisen koulun purkamisella arviolta vuoden 2022 kevättalvella

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaupunki valitsi Kruunuvuorenrannan suunnittelukilpailun ja Maatullin koulun ja päiväkodin arkkitehtuurikilpailun voittajat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat