Suomen Yrittäjät: Yritysten tilanne heikentynyt – Maksuvaikeudet, lomaukset ja konkurssiuhka lisääntyneet

”Tilanne on heikentynyt ensi kertaa sitten viime kevään. Se näkyy yritysten maksuvaikeuksissa, lomautuksissa, irtisanomisissa, lopettamisaikeissa, konkurssien pelossa ja myös kouluarvosanassa hallitukselle” sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yritysten tilanteessa tapahtui selkeä käänne heikompaan maaliskuussa, kun hallitus lisäsi rajoitustoimia ja valmisteli liikkumisrajoituksia. Suomen Yrittäjien mukaan yritysten maksuvaikeudet lisääntyivät ja yhä useampi yrittäjä pohti lopettamista tai koki konkurssiuhkaa. Myös lomauttaneiden yritysten määrä kasvoi.

”Tilanne on heikentynyt ensi kertaa sitten viime kevään. Se näkyy yritysten maksuvaikeuksissa, lomautuksissa, irtisanomisissa, lopettamisaikeissa, konkurssien pelossa ja myös kouluarvosanassa hallitukselle. Tuloksissa näkyy myös liikkumisrajoitusten pelko. Moni yrittäjä pelkää niitä kuin ruttoa, koska niiden vaikutus olisi voinut olla dramaattinen. Ne onneksi jäävät toteutumatta” sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Suomen Yrittäjät on seurannut koronakriisin yritysvaikutuksia Yrittäjägallupeilla kriisin alusta lähtien. Kantarin toteuttama kysely tehtiin helmikuussa juuri ennen ravintolasulkuja ja vääntöä tartuntatautilain muutoksista sekä liikkumisrajoituksista. Kysely uusittiin maaliskuun lopussa.

Maksuvaikeudet yleistyneet, konkurssia pelkää yhä useampi

Nyt 15 prosenttia yrittäjistä kertoo, että yrityksellä on vaikeuksia maksaa laskujaan. Kuukausi sitten näin kertoi 13 prosenttia vastaajista. Ongelmat korostuvat alle kymmenen henkeä työllistävillä työnantajayrityksillä, joista lähes joka viides on maksuvaikeuksissa. Yli kymmenen työllistävistä on maksuvaikeuksissa seitsemän prosenttia.

Yrityksensä ajamista alas suunnittelee 12 prosenttia yrityksistä. Se tarkoittaisi noin 35 000 yrityksen lopettamista. Kuukausi sitten 10 prosenttia yrittäjistä pohti lopettamista.

Konkurssiuhkaa kokee nyt kuusi prosenttia yrityksistä, kuukausi sitten viisi.

Lomauttamaan on joutunut 21 prosenttia vastaajista, kun helmikuussa näin kertoi 18 prosenttia vastaajista. Useimmin ovat lomauttaneet yli 10 henkilöä työllistävät yritykset: niistä jopa 42 prosenttia on joutunut turvautumaan lomautuksiin.

Irtisanominenkin on hieman lisääntynyt: nyt seitsemän prosenttia vastaajista kertoo joutuneensa irtisanomaan työntekijöitään, kun viime kyselyssä näin vastasi kuusi prosenttia vastaajista. Eniten ovat joutuneet irtisanomaan yli 10 henkilöä työllistävät yrittäjät, joista 15 prosenttia kertoo joutuneensa turvautumaan irtisanomisiin.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 19.3. – 24.3.2021.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Suomen Yrittäjät: Yritysten tilanne heikentynyt – Maksuvaikeudet, lomaukset ja konkurssiuhka lisääntyneet”

  1. On valitettavaa että vasemmistohallituksemme (Sdp, Kesk, Vih, Vas, Rkp) vihaavat yrittäjiä, se näkyy kaikissa päätöksissä. Toivottavasti tämä amatöörihallitus hajoaa nopeasti, se on kai Suomen ainoa toivo.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat