Taimipula jarruttaa viherrakentamista – myös hinnoissa nousupainetta

Tämän kevään ennakkotilaukset ja -varaukset ovat selvästi korkeammalla tasolla kuin on totuttu ja monia nimikkeitä on myyty loppuun jo nyt, kertoo Viherympäristöliitto.

Monet koristepuut ovat tuontitavaraa ja niiden taimista on Euroopassa kova pula. Tämä näkyy myös hinnoissa. (Kuva: Viherympäristöliitto)

Taimien kysyntä on noussut koronapandemian  aikana tuntuvasti kaikkialla Euroopassa ja vaikuttaa niiden tarjontaan myös meillä Suomessa. Viime vuotisen taimipulan vuoksi tämän kevään ennakkotilaukset ja -varaukset ovat selvästi korkeammalla tasolla kuin on totuttu ja monia nimikkeitä on myyty loppuun jo nyt, kertoo Viherympäristöliitto tiedotteessaan.

Taimipulaa lisää vahvan kysynnän kasvun lisäksi se, että Euroopan tasolla taimitarhatuotanto on viimeisen kymmenen vuoden aikana supistunut.  Myös Suomessa yksi iso taimisto lopetti viime vuonna toimintansa, mikä Viherympäristöliiton mukaan näkyi nopeasti markkinoilla.

”Taimipula tulee vaikuttamaan myös  viherurakoiden aikatauluihin. Kun taimet loppuvat jo kesken kevätsesongin, joudutaan uutta valmistuvaa satoa odottamaan heinäkuun loppupuolelle. Viherrakentamisessa tämä taimien saatavuuskatko on selvä force majeure -tekijä, sillä kotimaan pulaa ei voida paikata edes taimituonnilla”, liiton tiedotteessa todetaan.

Taimipula näkyy Euroopassa myös hinnoissa. Viherympäristöliiton mukaan esimerkiksi Saksassa myymäläkaupassa astiataimien hinnat ovat nousseet 10-15 prosenttia, puuntaimien osalta nousu on ollut 30-50 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taimipula jarruttaa viherrakentamista – myös hinnoissa nousupainetta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat