Kiinteistöliiton kysely: Vain joka kolmas taloyhtiö budjetoi pahan päivän varalle

Vuokranantajien suuri osuus taloyhtiön osakasrakenteessa aiheuttaa puolestaan haasteita lainan saannissa.

Kyselyn vastaajista yli 60 prosenttia oli sitä mieltä, että taloyhtiön tulisi kerätä varoja etukäteen tulevia hankkeita varten. Varautumisesta on keskusteltu lähes 70 prosentissa taloyhtiöistä. Putkiremontin kaltaisissa hankkeissa myös pankki voi vaatia taloyhtiöltä riittävää omarahoitusosuutta.

Kiinteistöliiton talous- ja rahoituskyselyn mukaan valtaosassa taloyhtiöitä ymmärretään ennakkovarautumisen tärkeys, mutta varoja kerätään edelleen harvakseltaan. Huhtikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi yli 3700 taloyhtiöitä, joista kolmannes kertoi keräävänsä ylimääräisiä euroja tulevia korjaushankkeita varten.

Kyselyn vastaajista yli 60 prosenttia oli sitä mieltä, että taloyhtiön tulisi kerätä varoja etukäteen tulevia hankkeita varten. Varautumisesta on keskusteltu lähes 70 prosentissa taloyhtiöistä.

Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvisen mukaan myös pankki voi vaatia yhtiöltä riittävää omarahoitusosuutta.

”Kun yhtiö kerää osan hankkeen rahoituksesta jo etukäteen, se pystyy jakamaan osakkaille kohdistuvaa maksurasitusta useammalle vuodelle. Tällöin vastiketasot pysyvät matalampina ja maksuvaikeuksia voidaan ennaltaehkäistä”, Järvinen sanoo.

Pienillä taloyhtiöillä onkin kyselyn mukaan haasteita lainansaannissa. Viiden asunnon ja sitä pienempien yhtiöiden rahoitus joudutaankin usein järjestämään osakkaiden henkilökohtaisten lainojen kautta.  Myös vuokranantajien suuri osuus taloyhtiön osakasrakenteessa vaikeuttaa lainansaantia.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistöliiton kysely: Vain joka kolmas taloyhtiö budjetoi pahan päivän varalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat