Kokeile kuukausi maksutta

Mallastamon peruskivi muurattiin Lahdessa – rakennusprojektin arvo on 90 miljoonaa euroa

Maltaiden valmistaja Viking Maltin uuden mallastamon peruskivi on muurattu Lahdessa. Suunnitelman mukaan uusi mallastamo käynnistyy vuonna 2023.

Kuvassa rakennustyöstä vastaavan Afryn ja Viking Maltin edustajia sekä Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen peruskiveen muurattavan aikakapselin kanssa.

Projektin arvo on noin 90 miljoonaa euroa, ja mallastamon kapasiteetiksi tulee 85000 tonnia mallasta vuodessa.

Hankkeen toteutussuunnittelupalveluista sekä projektin ja rakennuttamisen johtamispalveluista vastaa Afry. Afry teki myös hankkeen toteutettavuusselvityksen vuonna 2018 sekä esi- ja perussuunnittelun vuosina 2019–2021.

Uuden mallastamon energiaratkaisun toteuttaa Adven. Lämmöntuotanto, kylmälaitos ja lämpöpumppujärjestelmä integroidaan uudella tavalla yhdeksi kokonaisuudeksi, joka tuottaa samanaikaisesti lämpöä ja jäähdytystä. Lisäksi mallastamon sivutuotteena syntyvä ohrapöly ja -kuori käytetään uudelleen energiantuotannon polttoaineena. Mikäli hukkalämpöä tai sivutuotetta ei ole saatavilla, energia tuotetaan pääsääntöisesti pelleteillä.

Pelkästään hukkalämmöllä pystytään kattamaan yli 65 prosenttia mallastamon lämpöenergiantarpeesta. Erityisesti maltaiden kuivattamisessa vapautuu paljon lämpöä, joka on suurelta osin mennyt hukkaan. Biopohjaisten polttoaineiden ja hukkalämmön hyödyntäminen kattaa lähes kaiken mallastamon tarvitsemasta lämpöenergiasta.

Viking Maltin uusi mallastamo rakennetaan uudelle Pippo-Kujalan tehdasalueelle Lahdessa. Yhtiöllä on nykyisinkin mallastamo Lahdessa, Niemen kaupunginosassa. Yhtiöllä on mallastamoja Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Liettuassa ja Puolassa.

Yhtiö on toiminut jo yli 130 vuotta elintarviketeollisuuden raaka-ainetoimittajana. Uuden tehtaan valmistuminen tarjoaa Viking Maltille ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää uusinta teknologiaa sekä tuotantotehokkuuden että ympäristöystävällisyyden lisäämiseen. Se mahdollistaa myös yhtiön tuotevalikoiman laajentamisen nykyisestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mallastamon peruskivi muurattiin Lahdessa – rakennusprojektin arvo on 90 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat