Kokeile kuukausi maksutta

Sahatavaran pahin hintapiikki tasoittui, ja nyt Suomessa sijoitetaan uuteen tuotantoon: ”Kaikki sahat käyvät täysillä”

Yhdysvalloissa sahatavaran hinnoissa nähtiin historiallinen hintapiikki, joka on suunnannut nyt alaspäin. Sahateollisuuden mukaan epävarmuus on lisääntynyt ja tulevaisuuden ennustaminen on poikkeuksellisen hankalaa.

Pahin pula puusta alkaa olla ohi Yhdysvalloissa, jossa rakentaminen kääntyi tänä vuonna vahvaan nousuun ja sahatavaran hinta moninkertaistui ennätyksiin.

Yhdysvaltain raaka-ainemarkkinoilla sahatavarafutuurien kovin hintojen nousu alkoi helmikuussa ja jatkui pitkälle kevääseen. Toukokuun puolivälissä sahatavarafutuurin hinta oli jo yli 1 600 dollarissa, mutta nyt hinta on laskenut noin 800 dollariin.

”Markkina ylikuumeni ja nyt tehdään korjausliike. Ei ole selvää, mihin hinnat lopulta asettuvat”, Sahateollisuuden toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoo.

Merivuori painottaa, että futuuri kuvaa sitä, mihin suuntaan markkinat odottavat sahatavaran hinnan kehittyvän.

”Sahatavaran hinnat Pohjois-Amerikassa ovat tulleet alas, mutta eivät läheskään noin voimakkaasti”, Merivuori sanoo.

Äkillisiin kysyntäpiikkeihin hankala sopeutua

Äkillinen kysyntäpiikki synnytti pullonkaulan, jossa hinnat nousivat ja tavarasta oli pulaa. Nyt uudisrakentamisen projekteja on siirretty jo eteenpäin.

”Taustalla on myös ihan kaikkien muidenkin rakennusmateriaalien hintojen nousu.”

Lisäksi kotitalouksien rakentamiseen ja nikkarointiin liittyvä kauppa on hidastunut.

Sahatavaran tuotannon ylös ajaminen on hidasta, joten äkillisiin kysyntäpiikkeihin on hankalaa sopeutua. Merivuori arvioi, että Pohjois-Amerikassa tuotannon isolle kasvattamiselle ei ole juuri mahdollisuuksiakaan.

”Vanhoista laitoksista voidaan saada jotain irti, mutta kapasiteettia ei vain ole”, Merivuori sanoo.

Suomenkin sahateollisuudessa kevät oli kovan kasvun aikaa ja edelleen ollaan vuositasolla kovissa kasvuluvuissa, Merivuori sanoo.

”Periaatteessa kaikki sahat käyvät täysillä. Epävarmuus on kasvanut vähän.”

Kysyntää on edelleen enemmän kuin tarjontaa, mutta Merivuoren mukaan ennustusmahdollisuudet ovat lähes olemattomat. Tilanne on poikkeuksellinen.

”En ole tällaista ennen nähnyt. Tilanne on hyvin erilainen kuin juuri ennen finanssikriisiä kun sahatavara uhkasi loppua”, Merivuori sanoo.

Kysyntää syntyy koronapandemian aiheuttaman nikkaroinnin ja rakentamisen lisääntymisen lisäksi siitä, että puu elää renessanssia rakentamisessa, sanoo Merivuori.

Suomen tuotannossa kasvua viime vuotisesta

Myös Euroopassa pyritään kasvattamaan sahatavaran tuotantoa. Suomessa on tänä vuonna luvassa pientä kasvua viime vuoteen verrattuna, jolloin lakkoilu hidasti tuotantoa. Ruotsissa mennään edellisvuoden tahtiin, Venäjällä hieman hitaammin. Saksassa tuotanto on kasvanut viidenneksen viime vuodesta.

Suomessa sahateollisuus elpyy ja yritykset ovat ottamassa vanhoja linjoja käyttöön. Esimerkiksi Junnikkala suunnittelee rakentavansa Ouluun kokonaisen uuden sahalaitoksen 70 miljoonalla eurolla. Sahan on määrä olla valmis loppuvuonna 2023.

Kuhmo Oy taas tiedotti tällä viikolla päivittävänsä sahalinjaa. Uusi linja otetaan käyttöön vuonna 2023. Versowood on kertonut uusivansa toisen sahalinjan 15 miljoonan euron investoinnilla Vierumäellä kesällä 2022.

”Voin rehellisesti sanoa, että alaa ei elvytetä, vaan se elpyy ihan itse”, Merivuori sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sahatavaran pahin hintapiikki tasoittui, ja nyt Suomessa sijoitetaan uuteen tuotantoon: ”Kaikki sahat käyvät täysillä””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat