Teollisuuden tuottajahinnat reippaassa nousussa

Hintojen nousuun vaikuttaa erityisesti öljytuotteiden ja perusmetallien kallistuminen edellisen vuoden kesäkuusta.

 

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 11 prosenttia vuoden 2020 kesäkuusta vuoden 2021 kesäkuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 10,4 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 11,7 prosenttia.

Teollisuuden tuottajahintojen nousuun vaikutti erityisesti öljytuotteiden ja perusmetallien kallistuminen edellisen vuoden kesäkuusta.

Vientihintaindeksi nousi 11,8 ja tuontihintaindeksi nousi 12,6 prosenttia vuodessa. Kotimarkkinoiden perushintaindeksi nousi 8,8 prosenttia. Verollinen kotimarkkinoiden perushintaindeksi nousi 8,0 prosenttia.

Vientihintaindeksin nousuun vaikutti erityisesti öljytuotteiden, perusmetallien, kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden kallistuminen edellisen vuoden kesäkuusta. Tuontihintaindeksin nousuun puolestaan vaikutti erityisesti raakaöljyn, kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden, sekä perusmetallien kallistuminen.

Toukokuusta kesäkuuhun teollisuuden tuottajahinnat nousivat 1,6 prosenttia. Tuottajahintoja nosti erityisesti sähkön ja öljytuotteiden kallistuminen edelliseen kuukauteen verrattuna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teollisuuden tuottajahinnat reippaassa nousussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat