Maarakennusalan kustannusnousu jatkui voimakkaana elokuussa – etenkin päällysteet kallistuneet rajusti

Maarakennusalan kustannukset nousivat 9,4 prosenttia vuoden 2020 elokuusta vuoden 2021 elokuuhun.

Tilastokeskuksen laskeman kokonaisindeksin nousuun vaikutti edelleen erityisesti bitumin ja moottoripolttoöljyn kallistuminen.

Kokonaisindeksin osaindekseistä erityisen voimakasta kustannusnousu oli päällysteissä, jotka kallistuivat peräti 28,2 prosenttia vuodessa. Myös betonirakenteiden kustannukset nousivat kaksinumeroisesti, 10,2 prosenttia. Lähelle sitä ylsivät myös kunnallistekniset järjestelmät, joiden osaindeksi kohosi 9,7 prosenttia vuodessa. Eri osaindekseistä kaikki kallistuivat vuoden aikana. Vähiten nousivat kalliorakenteiden kustannukset, 3,2 prosenttia.

Tilastokeskus seuraa myös muutamia erillisindeksejä, jotka eivät sisälly kokonaisindeksiin. Niiden joukossa eniten kallistuivat murskaustyöt, 6,3 prosenttia. Erillisindekseistä maltillisemmin kohosivat ylläpidon kustannukset, joista teiden ylläpidon kulut kipusivat 3,4 prosenttia ja katujen sekä ratojen ylläpidon kulut molemmat 3,7 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maarakennusalan kustannusnousu jatkui voimakkaana elokuussa – etenkin päällysteet kallistuneet rajusti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat