Kokeile kuukausi maksutta

Palkkasummat olivat rajussa kasvussa touko–heinäkuussa

Koko talouden palkkasumma kasvoi kuluvan vuoden touko–heinäkuussa hyvin voimakkaasti viime vuoden vastaavasta jaksosta. Myös rakentamisessa palkkasumma kasvoi selvästi, vaikkakin yleistä kehitystä hitaammin.

Osa etujärjestöistä tukee rahallisesti eduskuntavaaliehdokkaita. Kuva: Rio Gandara / HS

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli touko–heinäkuussa 8,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Yksityisellä sektorilla maksettujen palkkojen summa oli touko–heinäkuussa peräti 10,0 prosenttia suurempi edellisvuoteen verrattuna. Kehitykseen vaikutti osaltaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vuotta aiemmin. Vuosi sitten touko–heinäkuussa koko talouden palkkasumma laski 3,1 prosenttia.

Eri toimialoista eniten palkkasumma kasvoi yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden (13,2 %), muiden palveluiden (11,9 %), yksityisen koulutuksen (11,5 %), kaupan (9,4 %) ja teollisuuden (7,3 %) toimialoilla. Maltillisimmin palkkasumma kohosi rahoitustoiminnan (3,8 %) ja rakentamisen (5,6 %) toimialoilla.

Heinäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 6,5 prosenttia edellisvuodesta ja yksityisen sektorin palkkasumma 7,4 prosenttia. Eri toimialoista palkkasumma kasvoi voimakkaimmin yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden (10,3 %), muiden palveluiden (8,9 %), yksityisen koulutuksen (8,9 %) aloilla. Rakentamisessa palkkasumma kasvoi heinäkuussa 3,4 prosenttia, mikä oli eri toimialoista vähiten.

Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset.

Palkkasumma tarkoittaa yritysten maksamien bruttomääräisten palkkojen summaa. Palkkoihin sisällytetään kaikkien yrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden rahamääräiset korvaukset kuukauden aikana tehdystä työstä. Palkat sisältävät kaikki työntekijöiltä kannettavat tuloverot ja sosiaaliturvamaksut sekä erilaiset lisätyöt (ylityö, yötyö), bonukset ja lomarahat. Palkkaan sen sijaan eivät kuulu optiot, työn tekemiseen liittyvät kulut ja työnantajan sosiaaliturvamaksut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Palkkasummat olivat rajussa kasvussa touko–heinäkuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat