Kokeile kuukausi maksutta

Peabin asfalttiasema otti käyttöön uudenlaisen savukaasujen poistolaitteen

Peab Asfalt panostaa vahvasti kestävään kehitykseen ja toimintansa hiilijalanjäljen pienentämiseen. Nyt yhtiön asfalttiasemalle Lahdessa on asennettu savukaasujen talteenottoon ja puhdistukseen tarkoitettu laite.

Savukaasujen poistolaitteisto Peabin asfalttiasemalla Lahdessa. Kuva: Kimmo Räisänen

Lastattaessa asfalttia asemalla siiloista autoihin syntyy savukaasuja, joista saattaa aiheutua hajuhaittoja lähiympäristöön. Mahdollisten hajuhaittojen lähteenä on asfaltin valmistuksessa käytettävä bitumi sekä uusioasfaltti. Peab käyttää uusioasfalttia aina, kun se vaatimusten mukaan on mahdollista, koska se sekä vähentää päästöjä että säästää merkittävästi luonnonvaroja. Viime vuonna yli 70 prosentissa valmistetuista massoista käytettiin kierrätysasfalttia.

Ratkaisua hajuhaittoihin on etsitty pitkään ja hartaasti kartoittamalla erilaisia menetelmiä ja teknologioita ympäri maailmaa.  Asemalla on otettu aiemmin käyttöön muun muassa piippupäästöjen puhdistuslaitteisto ja bitumin hajua neutraloiva aine.

Maailmalta on nyt löytynyt imu- ja suodatinlaitteisto savukaasujen talteenottoon ja puhdistukseen, ja Peab otti sen käyttöön Lahden-asfalttiasemallaan. Laitteita valmistetaan Kaliforniassa vain tilauksesta, ja niitä on tehty yhteensä reilut sata.

”Laite toimii juuri niin tehokkaasti kuin meille luvattiin. Se suodattaa 90 prosenttia asfaltin valmistuksessa syntyvistä partikkeleista, joihin haju tarttuu. Olemme saaneet naapurustolta kiitosta, että hajut ja sininen savu ovat hävinneet. Myös asfalttimassaa siiloista kuorma-autoilla noutavat kuljettajat ovat olleet tyytyväisiä raikkaampaan ilmaan”, tuotanto- ja raaka-ainepäällikkö Eero Sorri Peab Asfaltilta kertoo tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Peabin asfalttiasema otti käyttöön uudenlaisen savukaasujen poistolaitteen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat