Kokeile kuukausi maksutta

Koneen tulos laski ja jäi ennusteista, yhtiö laskee ohjeistustaan koko vuoden liikevoittomarginaalista

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan hintojen nousu alkoi vaikuttaa Koneen liikevoittoon ja yhtiö odottaa sen rasittavan tulostaan myös tulevina vuosineljänneksinä.

Kuva: Aku Isotalo / HS

Hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen kolmannen vuosineljänneksen tulos jäi analyytikkojen ennusteista.

Koneen liikevaihto kasvoi 0,9 prosenttia 2,61 miljardiin euroon viime vuoden kolmannesta vuosineljänneksestä. Oikaistu liikevoitto oli 326,5 miljoonaa euroa, kun viime vuoden heinä–syyskuussa se oli 339,8 miljoonaa euroa.

Tietopalvelu Vara Researchin kokoama analyytikkoennuste povasi Koneen liikevaihdon olevan 2,7 miljardia euroa. Analyytikkojen ennusteissa Koneen oikaistun liikevoiton arvioitiin kasvavan 350,3 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan liikevaihto oli pitkälti vakaa. Hintojen nousu kuitenkin vaikutti Koneen liikevoittoon.

”Turvasimme onnistuneesti asiakastoimitukset yhä haastavammaksi käyvästä toimitusketjutilanteesta huolimatta. Kustannusympäristö alkoi kuitenkin vaikuttaa liikevoittoomme, ja odotamme sen rasittavan tulostamme myös tulevien vuosineljännesten aikana”, Ehrnrooth toteaa osavuosikatsauksessa.

Koneen saadut tilaukset kasvoivat 14,5 prosenttia 2,21 miljardiin euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat 10,9 prosenttia.

”Olin tyytyväinen siitä, että tilauksemme kasvoivat myös Kiinassa korkeaan vertailukauteen nähden. Kiinan kiinteistömarkkinan aktiviteetissa alkoi kuitenkin näkyä merkkejä maltillisesta hidastumisesta, kun likviditeettirajoitteisiin liittyvä epävarmuus kasvoi vuosineljänneksen aikana”, Ehrnrooth sanoo.

Kone listasi jo puolivuosikatsauksessaan Kiinan markkinat ensimmäiseksi strategiseksi riskikseen. Yhtiö totesi tuolloin, että Kiinan rakennusmarkkinan pitkittyneellä laskulla voi kielteinen vaikutus yhtiön kasvuun ja kannattavuuteen. Viime vuonna noin 30 prosenttia Koneen liikevaihdosta kertyi Kiinasta.

Yhtiön mukaan globaalin hissi- ja liukuporrasmarkkinan elpyminen jatkui heinä–syyskuussa.

Vaikka Kone odottaa markkinoiden elpymisen jatkuvan, olosuhteet toimitusketjuille ovat sen mukaan edelleen vaikeat. Sekä materiaalien että merirahdin kustannukset ovat toimitusjohtaja Ehnroothin mukaan korkealla tasolla. Lisäksi pula puolijohteista vaikeuttaa toimintaa.

”Odotamme kuitenkin logistiikkaan ja komponenttien saatavuuteen liittyvien haasteiden alkavan helpottaa ensi vuoden alkua kohti mentäessä”, Ehnrooth toteaa.

Kone täsmentää myös kuluvan vuoden ohjeistustaan. Yhtiö odottaa liikevaihdon kasvun olevan edelleen 4–6 prosenttia, mutta oikaistun liikevoittomarginaalin se arvioi olevan 12,4–12,8 prosenttia. Puolivuosikatsauksessaan yhtiö odotti sen olevan 12,4–13 prosentin haarukassa.

Yhtiö kertoo, että sillä on vankka tilaus- ja huoltokanta tälle vuodelle. Se odottaa laatu- ja tuottavuusparannustensa tukevan kannattavuutta. Tulokseen negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä ovat taas tänä vuonna kasvaneet komponentti- ja logistiikkakustannukset.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Koneen tulos laski ja jäi ennusteista, yhtiö laskee ohjeistustaan koko vuoden liikevoittomarginaalista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat