Kokeile kuukausi maksutta

Sirkkelin terä leikkautui rakennustyömaalla työntekijän kämmeneen – toimitusjohtaja sai sakot

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 21. lokakuuta rakennusalan yhtiön toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 20 päiväsakkoon.

Käräjäoikeuden mukaan edellytykset myös yhteisösakon tuomitsemiselle olivat olemassa, mutta oikeus jätti kuitenkin yhtiön tuomitsematta rangaistukseen.

Tuomio liittyy Lappeenrannassa yrityksen uudisrakennustyömaalla sattuneeseen työtapaturmaan. Työntekijä oli kaventamassa parkettilautaa sirkkelillä. Sen terän jumiuduttua työntekijä oli muuttanut parkettilaudan asentoa sirkkelipöydällä. Tällöin sirkkelin terä vapautui ja leikkautui työntekijän toisen käden kämmenselkään.

Sirkkelin teräsuoja ei ollut tapaturmahetkellä paikallaan. Toimitusjohtajan mukaan sirkkelin teräsuoja oli ollut tarpeen ottaa ajoittain pois, sillä tiettyjä työvaiheita ei ollut mahdollista tehdä suojan ollessa paikallaan. Käräjäoikeus totesi, ettei työntekijöiden käyttöön ollut varattu mitään muuta välinettä, jolla kyseiset työvaiheet olisi pystytty tekemään turvallisesti.

Toimitusjohtajan rangaistuksen määrää arvioidessaan käräjäoikeus otti korkeampaa rangaistusta puoltavana tekijänä huomioon sen, ettei toimitusjohtaja ollut puuttunut työntekijöiden vaaralliseen toimintatapaan, vaikka oli ollut siitä tietoinen. Yhteisösakon tuomitsemisen käräjäoikeus katsoi olevan kohtuutonta muun muassa siitä syystä, että se olisi johtanut toimitusjohtajan kaksinkertaiseen rangaistukseen tämän omistaessa yhtiön lähes kokonaan.

”Työnantajan on poistettava koneen käyttämisestä työntekijöille aiheutuva vaara ensisijaisesti käyttämällä siihen kuuluvaa suojaa. Vain jos vaaraa ei voida rakenteellisin ratkaisuin poistaa, varmistetaan koneen käytön turvallisuus muulla tavoin”, työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sirkkelin terä leikkautui rakennustyömaalla työntekijän kämmeneen – toimitusjohtaja sai sakot”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat