Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus vaatii koronapassia työmaille – pelkät suositukset eivät riitä

Rakennusteollisuus RT vaatii, että koronapassin käyttö pitää voida laajentaa myös rakennusalalle. Toistaiseksi lainsäädäntö on esteenä.

Rakennusteollisuus RT vaatii, että koronapassin käyttö pitää voida laajentaa myös rakennusalalle. Toistaiseksi lainsäädäntö on esteenä.

Pitkittynyt koronaepidemiatilanne ja työmaalla työskentelevien työntekijöiden vielä toistaiseksi riittämätön rokotekattavuus edellyttävät RT:n työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaron mukaan entistä vaikuttavampia toimenpiteitä.

”Toimia tarvitaan niin epidemian torjumiseksi, rokotekattavuuden lisäämiseksi kuin rakennustyömaiden turvallisen työskentelyn varmistamiseksi. Parhaiten nämä tavoitteet saavutetaan asettamalla työmaalle työskentelemään pääsyn ehdoksi koronapassi, eli selvitys täydestä rokotesarjasta, negatiivisesta testituloksesta tai todistus sairastetusta koronataudista”, Kaskiaro sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Raportti: Joka neljäs rakennus­alalla työskentelevä ei ole ottanut korona­rokotetta – alojen väliset erot rokote­kattavuudessa yllättivät professorin

Rakennusalalla työskentelee useita kymmeniä tuhansia ulkomaisia työntekijöitä. Valtaosa heistä tulee Suomeen Baltian maista, joissa koronatilanne on tällä hetkellä erittäin huono.

RT:n mukaan rakennusala on riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta, mutta samalla ulkomainen työvoima luo uhkia työmaiden turvalliselle työskentelylle.

RT: Suositusten teho riittämätön

Rokottaminen on RT:n mukaan tällä hetkellä tärkein rakennustyömaiden terveysturvallisuutta varmistava toimenpide. RT on yhdessä viranomaisten kanssa järjestänyt rokotuspisteitä työmaiden läheisyyteen ja suositellut vahvasti koronarokotusten ottamista.

Pelkkien suositusten teho on RT:n arvion mukaan kuitenkin riittämätön. Järjestön mukaan koronapassilla voitaisiin merkittävästi lisätä työntekijöiden halukkuutta ottaa koronarokote. Työmaan pääurakoitsijalla tai työnantajalla ei ole kuitenkaan laillista oikeutta vaatia koronapassia.

”Työturvallisuuslain mukaan yhteisen rakennustyömaan pääurakoitsijan on huolehdittava siitä, ettei työstä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville eikä muille työn vaikutuspiirissä oleville. Tätä velvoitetta ei voida nyt kaikilta osin täyttää”, Kaskiaro kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusteollisuus vaatii koronapassia työmaille – pelkät suositukset eivät riitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat