Kokeile kuukausi maksutta

Vuoden 2021 Puupalkinnon sai Hopealaakson päiväkoti

Vuoden 2021 Puupalkinnon on voittanut Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitseva Hopealaakson päiväkoti. Palkinto jaettiin Puupäivässä 4. marraskuuta Helsingissä.

Hopealaakson päiväkoti. Kuva: Hannu Rytky

Hopealaakson päiväkodin arkkitehtisuunnittelusta on vastannut AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä oy pääsuunnittelijanaan Jari Frondelius.

Lisäksi tuomaristo antoi kunniamaininnan Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevalle Supercellin toimistorakennukselle. Sen on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit oy.

Yleisöäänestyksen puupalkintoehdokkaista voitti Helsingin Maununnevalla sijaitseva Suomalais-venäläinen koulu, jonka suunnittelusta on vastannut myös AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä oy pääsuunnittelijanaan Juha Salmenperä. Kohde sai 24 prosenttia äänistä.

Voittajaa koskevissa palkintoperusteissaan tuomaristo mainitsee, että Hopealaakson päiväkodissa puuta on käytetty kauttaaltaan monipuolisesti, johdonmukaisesti ja luontevasti.

Tuomariston mukaan päiväkodin julkisivun materiaalit ja värit on valittu tyylikkäästi ja tarkoituksenmukaisesti. Sääoloille ja liikennemelulle alttiimpi kadun puoleinen julkisivu on tehty käytännöllisestä ja viileän sävyisestä sinkkiohutlevystä, kun taas pihan puoleinen lämminsävyinen ja monipolvinen lehtikuusijulkisivu sekä ulkoterassit ovat hyvin säältä suojassa katosten ja pitkien räystäiden alla.

Hopealaakson kantavissa seinissä on käytetty clt-puuelementtejä. Rakenteesta pihan puolelle työntyvät seinäulokkeet ovat tuomariston mielestä erinomainen osoitus siitä, kuinka lisälämpöeristämätöntä clt-rakennetta voidaan käyttää moni-ilmeisellä tavalla rakennuksen kantavana rakenteena. Kadun puoleisissa seinissä massiivipuisella clt:llä on myös keskeinen rooli ääntä eristävänä elementtinä.

Sisätiloissa puu luo päiväkotiin sopivaa lämmintä tunnelmaa ja kodikkuutta. Katon valoaukot tuovat valoa sisään, ja lasiseinien ja sisäikkunoiden kautta avautuu kauniita ja monipuolisia näkymiä kerroksesta toiseen sekä sisä- ja ulkotilojen välille. Puiset yksityiskohdat on suunniteltu ja toteutettu huolella. Sisäpinnan puupintoja on käytetty onnistuneesti myös akustisesti vaimentavina elementteinä.

Tuomariston mielestä puupalkinnon voittajakohteesta huokuu arkkitehtitoimiston laaja kokemus puisten päiväkotien suunnittelusta ja rakentamisesta ja pitkä, hedelmällinen yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa. Hankintamenettelynä oli kaksivaiheinen SR-urakka- ja arkkitehtuurikilpailu.

Vuoden 2021 Puupalkinnon voittajan valitsi Puuinfon nimeämä palkintolautakunta, jonka jäseniä olivat arkkitehtikoulujen professorit Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta, Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta ja Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta. Palkintoraati piti tämän vuoden tasoa erittäin korkeana.

Voittajatyön toteutukseen ovat osallistuneet:

  • Rakennuttaja: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
  • Arkkitehti-, sisustus- ja pihasuunnittelu: AFKS Arkkitehdit oy
  • SR-urakoitsija: oy Rakennuspartio
  • Rakennesuunnittelu: Rakennuskonsultointi T Kekki oy
  • Puurakenteiden asiantuntija: Wood Expert oy
  • Puuosien toimittaja: Puurakentajat Group oy
  • Akustiikkasuunnittelu: A-Insinöörit oy
  • Palotekninen suunnittelu: KK-Palokonsultti oy
  • Sähkö- ja LVIA-suunnittelu: Granlund oy

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden 2021 Puupalkinnon sai Hopealaakson päiväkoti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat