Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Eteläsataman suunnittelukilpailun ehdotukset julkistettiin – tältä ne näyttävät

Helsingin kaupunki on julkistanut Eteläsataman Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun kilpailuehdotukset. Ne ovat myös nähtävillä ja kommentoitavina kaupungin sivuilla.

Kuva: Ahti / Helsingin kaupunki
Kuuntele juttu

Yhdeksän kansainvälistä kilpailuryhmää on kukin laatinut kokonaissuunnitelman, jossa kaupungin keskusta palveluineen laajenee Makasiinirantaan. Kilpailun tavoitteiden mukaisesti Makasiiniranta on jatkossa osa käveltävää keskustaa, Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikka.

”Tavoitteenamme on elämyksellinen ja merellinen Makasiiniranta, jossa kulttuuri ja vapaa-aika ovat vahvasti läsnä ja jonne ihmiset läheltä ja kaukaa haluavat tulla. Tapahtumat, palvelut sekä merellisessä maisemassa kulkemaan kutsuva reitti edistävät keskustan laajentumista Eteläsatamaan samalla lisäten myös alueen yritysten elinvoimaa”, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo tiedotteessa.

Enintään neljä parasta etenee toiseen vaiheeseen

Makasiinirannan kilpailun ensimmäisen vaiheen yhdeksän kilpailuehdotusta on jätetty nimimerkein. Tuomaristo tekee päätöksen jatkoon valittavista töistä maaliskuussa 2022. Tuomaristo valitsee toiseen vaiheeseen enintään neljä parasta kilpailuehdotusta laatinutta kilpailijaa.

”Työryhmien taso on kansainvälisestikin arvioituna kova. Myös odotukset ehdotuksista ovat sen mukaisia – tämä on näytön paikka kenelle tahansa alan toimijalle, ja konsortiot ovat varmasti pistäneet kilpailuehdotuksissa parastaan. Tässä ei suunnitella pelkästään Helsingin merellistä julkisivua vaan ikonista ja suomalaisille merkityksellistä paikkaa ja maisemaa”, Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski sanoo.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa tuomariston arviointi painottuu erityisesti suunnitelman kokonaisuusratkaisuun ja siihen, miten ideasuunnitelma sopeutuu Eteläsataman maisemaan ja sen arvoihin. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota myös suunnitelmien kaupunkikuvalliseen laatuun, konseptin toimivuuteen ja toteutettavuuteen, kävely-ympäristön ja kaupunkitilan laatuun sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteutumista edistäviin ratkaisuihin. Tärkeää on myös uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon, Vanhan Kauppahallin ja satamarakennuksen huomioiminen osana kokonaisuutta. Kilpailu ei sisällä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelua, vaan museosta on tarkoitus järjestää erillinen arkkitehtuurikilpailu myöhemmin.

Jatkoon valitut kilpailijat laativat tarkennetun kilpailuehdotuksen kesäkuun 2022 loppuun mennessä.

Ehdotuksia voi kommentoida verkkopalvelussa

Kilpailun ensimmäisen vaiheen yhdeksän kilpailuehdotusta on julkisesti nähtävinä ja kaikkien kommentoitavina Kerro kantasi -palvelussa. Kaupunkilaisilta ja alueen kehityksestä kiinnostuneilta pyydetään näkemyksiä siitä, kuinka ehdotukset parantaisivat Makasiinirantaa kaikkien yhteisenä, merellisenä viihtymisen paikkana.

Jokaisesta kilpailuehdotuksesta on esittelytekstit sekä suomeksi että englanniksi. Liitemateriaaleihin voi tutustua englanniksi.

Kommentteja ja näkemyksiä kilpailuehdotuksista voi jättää 16. tammikuuta 2022 asti. Kooste palautteesta annetaan tuomaristolle tiedoksi ja hyödynnettäväksi kilpailun tuomarointia varten.

Myös kilpailun toisessa vaiheessa kilpailuehdotukset asetetaan julkisesti nähtäville ja kommentoiviksi.

Kilpailun lopullinen tulos julkistetaan syksyllä 2022. Kilpailun voittanut ryhmä jatkaa alueen suunnittelua kumppanuuskaavoituksena yhteistyössä kaupungin kanssa. Kilpailun voittaja toimii myös kilpailuehdotuksen pohjalta muodostettavien tonttien toteuttajana. Toteutussopimuksen ja alueelle laadittavan asemakaavan hyväksymisestä päättää myöhemmin kaupunginvaltuusto.

Kilpailussa mukana olevat suunnitteluryhmät ovat:

  • Foster + Partners, Maanlumo and Ramboll with Hines Nordics
  • HGR Property Partners, PES-Architects, VSU, WSP, Sweco
  • Konsortium Gran, K2S Architecs, White Arkitekter, Ramboll, HTJ
  • Merellinen Helsinki 2030, JKMM, Loci, Ramboll
  • NCC Property Development Oy ja NCC Suomi Oy (NCC, Arkkitehdit Soini & Horto, AOR Arkkitehdit, MASU Planning, Destia, Ramboll Finland, Salsa Concept)
  • Skanska CDF Oy ja Skanska Talonrakennus Oy (Skanska Talonrakennus, Arkkitehtitoimisto ALA, SLA S/A, Sitowise)
  • South Harbour (NREP, SRV, Anttinen Oiva Arkkitehdit, Nomaji maisema-arkkitehdit, Sitowise)
  • AALTO Development, LMA, Maisema-arkkitehtitoimisto NÄKYMÄ Oy, Sitowise
  • Elävä Eteläsatama (Ålandsbanken, Arkkitehdit Tommila, Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen, A-insinöörit, VSU)

Ahti

Kuva: Ahti / Helsingin kaupunki

For Generations

Kuva: For Generations / Helsingin kaupunki

Boardwalk

Kuva: Boardwalk / Helsingin kaupunki

Makasiinipromenadi

Kuva: Makasiinipromenadi / Helsingin kaupunki

Helsinki Design Promenade

Kuva: Helsinki Design Promenade / Helsingin kaupunki

Merimaili

Kuva: Merimaili / Helsingin kaupunki

Punelma

Kuva: Punelma / Helsingin kaupunki

Saaret

Kuva: Saaret / Helsingin kaupunki

South Park

Kuva: South Park / Helsingin kaupunki

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Eteläsataman suunnittelukilpailun ehdotukset julkistettiin – tältä ne näyttävät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat