Kokeile kuukausi maksutta

Lisätietoa jo toisen kerran vaaratilanteen aiheuttaneesta kauppakeskus Triplasta: ”Rakenteet ovat liikkuneet”

YIT:n tuotantojohtaja Pekka Luukkosen mukaan syytä rakenteiden pettämisestä johtuneelle laatan putoamiselle ei voida vielä varmuudella sanoa.

Pasilan Tripla. Arkistokuva.

Pasilassa sijaitsevan kauppakeskus Triplan rakenteista tippuneet betonipalat ja julkisivun laatta ovat aiheuttaneet viime aikoina potentiaalisia vaaratilanteita.

Joulukuun alussa Triplan pohjakerroksissa Biitsi.fi -nimisen elämyskeitaan pukutiloihin tippui kymmenen metrin korkeudesta useita, monta kiloa painavia betonirappauksen paloja. Pukutiloissa ei tapahtuma-aikaan ollut asiakkaita, eikä kukaan loukkaantunut.

Toissa viikolla taas kauppakeskuksen keskikorttelin julkisivusta putosi kevyen liikenteen väylälle julkisivun materiaalina ollut keraaminen pintalaatta. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta tapahtuman seurauksena liikenne Veturitiellä ja Firdonkadulla suljettiin turvallisuussyistä.

Rakennusyhtiö YIT:n rakentama Tripla valmistui aikataulusta etuajassa vuonna 2019.

Liittyvätkö tapaukset jollain tavalla toisiinsa, YIT:n tuotantojohtaja Pekka Luukkonen?

”Yksi yhteinen nimittäjä niillä on se, että rakenteet ovat liikkuneet syystä tai toisesta. Julkisivun laatan irtoamisen syynä voi olla esimerkiksi lämpöliike. Kellarin osalta syy oli kuivumisesta johtunut kutistuminen.”

Mistä rakenteiden liikkuminen johtuu?

”Ei ole mitenkään erikoista, että rakenteet valmistumisen jälkeen liikkuvat. Siellä tapahtuu kuivumisesta johtuvaa kutistumista. Myös lämpötilan vaihtelut vaikuttavat siihen. Rakenteet vähän hakevat paikkaansa. Rakenteissa on liikuntasaumoja, joiden tarkoituksena on mahdollistaa liikkuminen saumakohdista.”

Onko kyseessä laajempi rakennevika?

”Rakennevika on siinä mielessä, että laatta on päässyt tippumaan, mitä ei pitäisi päästä tapahtumaan.”

Onko kauppakeskuksen rakentamisvaiheessa tehty virheitä esimerkiksi kiireen vuoksi?

”Ei ole mitään virheitä tapahtunut kiireen tai muunkaan vuoksi. Syy, miksi näin on käynyt on vielä epäselvä ja sitä selvitetään.”

Mitä laattojen putoamisvaaran suhteen aiotaan tehdä?

”Tulevan viikonlopun aikana on tarkoitus asentaa putoamissuojausverkko. Verkko rakennetaan Veturitien ajoradan päälle, jotta tien sulku pystytään purkamaan ja vapauttamaan tie jälleen autoliikenteelle.”

Aiotaanko Triplan mahdollisille rakenteellisille vioille tehdä jotain?

”Ensin selvitetään, mistä se johtuu ja totta kai sen jälkeen tehdään korjaavat toimenpiteet sen perusteella. Triplan keskikorttelissa on tämä vaaka-asennettu laatta, ja ongelma koskee nyt sitä. Pasilan aseman ja asuntojen kohdalla on kyse pystyyn asennetuista laatoista, joissa tällaista ongelmaa ei ole. Nyt käydään läpi koko keskikorttelin julkisivut ja varmistetaan, ettei siellä ole putoamisvaarassa olevia laattoja.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lisätietoa jo toisen kerran vaaratilanteen aiheuttaneesta kauppakeskus Triplasta: ”Rakenteet ovat liikkuneet””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat