Kokeile kuukausi maksutta

Raos Project toimitti ydinvoimalan alustavan turvallisuusselosteen Fennovoimalle – työt jatkuvat aikataulussaan

Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimittaja Raos Project kertoo toimittaneensa alustavan turvallisuusselosteen (FH1 PSAR) marraskuussa Fennovoimalle. Fennovoima on toimittanut yksitoista turvallisuusselosteen viidestätoista dokumenttierästä Säteilyturvakeskukselle (Stuk).

Kuuntele juttu

“Alustavan turvallisuusselosteen valmistuttua Stukilla on nyt perusta turvallisuusarvion tekemiselle. Hanhikiven voimalaitoksen ja sen toiminnan suunnittelu vastaavat suomalaisia ydinturvallisuusvaatimuksia ja -lainsäädäntöä”, Raos Projectin lupa- ja ydinturvallisuusjohtaja Juri Alekseev sanoo tiedotteessa.

Alustava turvallisuusseloste on keskeinen tekninen lupahakemukseen liittyvä dokumentti, joka edellytetään laitoksen turvallisuuden arvioimiseksi. Yli 60 hengen kansainvälinen asiantuntijatiimi on laatinut sitä Hanhikivi 1:n suunnitteluasiakirjojen pohjalta viimeisten kolmen vuoden aikana.

Vuonna 2021 pääsuunnittelija Atomenergoproekt sai yhdessä Raos Projectin suunnittelijoiden kanssa valmiiksi ydinvoimalan tekniset suunnitelmat, mikä mahdollistaa lupahakemukseen kuuluvan dokumentaation toimittamisen Stukille.

“Vuonna 2021 ratkaisimme tekniset seikat, jotka jäivät avoimiksi vuonna 2020. Useiden ydinvoimalan rakennusten 3D-mallit ja automaatioarkkitehtuuri ovat nyt yksityiskohtaisuudeltaan vaaditulla tasolla. Ydinvoimalan digitaalisen tietomallin ansiosta näiden kehitysaskeleiden implementointi projektidokumentaatioon tehtiin kirurgisella tarkkuudella säilyttäen teknisten ratkaisujen eheys ja jäljitettävyys läpi koko projektin”, Raos Projectin suunnittelujohtaja Ivan Doshchuk kertoo.

Työt ydinvoimalan laitospaikalla jatkuvat suunnitelmien mukaisesti. Toimitusketjusta yli 80 prosenttia on suomalaisyhtiöiden käsissä. Keskimäärin 350 työntekijää on työskennellyt rakennustyömaalla päivittäin vuonna 2021. Joulukuussa työntekijöiden määrä nousi viiteensataan.

Laitoskaivannon louhintatyöt alkoivat elokuussa. Pääurakoitsija Titan-2 jatkaa laitoskaivannon louhintaa noin 21 metrin syvyyteen. Vuonna 2021 laitospaikalle on valmistunut muun muassa meriveden ottokanava sekä tilapäisiä patoja suojaamaan tunneleiden sisäänkäyntejä. Lisäksi laitospaikalle on valmistunut toimistorakennuksia, raudoituspaja, tuotantorakennuksia, työmaaruokala ja kulunvalvontapisteitä.

“Ensimmäinen ydinturvallinen betoni valetaan vuoden 2023 puolivälissä olettaen, että Fennovoima saa rakentamisluvan vuonna 2022. Nämä kaksi keskeistä virstanpylvästä sanelivat työmaan toiminnan vuonna 2021. Yksi näkyvimmistä tehtävistä oli vedenottoväylän kasuunien valmistaminen, jotka ovat ensimmäisiä pysyviä ydinvoimalaitoksen rakenteita. Kasuunit kuljetettiin työmaalle Tallinnasta marraskuussa”, Raos Projectin työmaajohtaja Rainer Goehring sanoo.

Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamisprojekti

  • Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitos perustuu venäläistä suunnittelua edustavan III+-sukupolven VVER 1200 -reaktoriin, jonka kapasiteetti on 1200 megawattia.
  • Tulevan ydinvoimalaitoksen tilaaja, omistaja ja operaattori on suomalaisyhtiö Fennovoima.
  • Venäläisen Rusatom Energy Internationalin (REIN) tytäryhtiö Raos Project oy on Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimittaja Fennovoiman kanssa 21.12.2013 solmitun avaimet käteen -sopimuksen mukaisesti.
  • Hanhikivi 1 rakennetaan Hanhikivenniemelle Perämeren rannalla olevan Pyhäjoen kunnan alueelle Pohjois-Pohjanmaalla Suomessa.
  • Tällä hetkellä projekti on luvitusvaiheessa ja sen rakennustyömaalla tehdään valmistelevia töitä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raos Project toimitti ydinvoimalan alustavan turvallisuusselosteen Fennovoimalle – työt jatkuvat aikataulussaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat